PRUŽILI SU OTPOR NEMAČKOM VERMAHTU: Ovo su zaboravljeni heroji Aprilskog rata 1941. FOTO
Foto: arhiva, Youtube Printscreen

Život dali za otadžbinu

PRUŽILI SU OTPOR NEMAČKOM VERMAHTU: Ovo su zaboravljeni heroji Aprilskog rata 1941. FOTO

Društvo -

Kratkotrajni Aprilski rat 1941. godine i posle 80 godina budi niz kontroverzi o tome koliko je zaista vojska Kraljevine Jugoslavije pružila šestoki otpor Vermahtu koji je 6. aprila u ranu zoru dok je Luftvafe bacala bombe na Beograd krenula iz više pravaca da slomi otpor vojske i okupira Kraljevinu Jugoslaviju.

Iako je bilo izdaje bilo je i svetlih primera hrabrosti i požrtvovanja, oficira, podoficira i vojnika koji uprkos apsolutnoj nadmoći nisu hteli da polože oružje i predaju se sili koja je do tad pregazila više od pola Evrope.

Osim pilota 6. lovačkog puka potrebno je zabeležiti i zaustavljanje nemačke motorizovane brigade kod Topole.

Хероји Априлског рата Војска Краљевине Југославије је у Априлском рату 1941. брзо подлегла јачем и боље наоружаном...

Posted by Активна Култура on Среда, 07. април 2021.

Odlazak u besmrtnost posade rečnog monitora Drava na čelu a poručnikom bojnog broda Aleksandrom Berićem, hrabre posade podmornice Nebojša i dizanja u vazduh razaraća Zagreb od strane poručnika bojnog broda Sergeja Mašere i Milana Spasića. Bilo je tu i ostalih neimenovanih heroja, čija imena su ostala neupamćena, ali jesu iza njih na žalost ostale čitulje.

Na Fejsbuk stranici Akrtivna kultura objavljen je zanimljiv post o herojima Aprliskog rata.

"Vojska Kraljevine Jugoslavije je u Aprilskom ratu 1941. brzo podlegla jačem i bolje naoružanom neprijatelju. Zbog tako brzog poraza Aprilski rat je bio događaj koga smo se decenijama nerado sećali. Ipak, kad je proteklo vreme stekli smo ispravniji stav prema ovom ratu.

U prvom redu izvukli smo iz zaborava naše brojne hrabre ratnike koji su tada položili svoje živote u borbi. Veliki broj oficira i vojnika je tada pružio junački otpor, i tek u novije doba saznajemo za ratne okršaje u kojima su se jedinice vojske Kraljevine Jugoslavije dostojno suprotstavile agresoru. O tom otporu svedoče i brojne čitulje poginulih ratnika u novinama iz 1941.godine", piše u postu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track