SPASAVALI LJUDE ZAROBLJENE U GONDOLI, prilikom evakuacije koristili opremu za kretanje po sajli
Foto: GSS

Vežba GSSS

SPASAVALI LJUDE ZAROBLJENE U GONDOLI, prilikom evakuacije koristili opremu za kretanje po sajli

Društvo -

Spasiti ljudski život i pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak Gorske službe spasavanja. Kako bi za to bili pripremljeni u svakom trenutku vežbe i treninzi deo su njihove svakodnevice.

Danas su zajedno sa zaposlenima na Zlatiboru vežbali evakuaciju ljudi sa gondole punog kapaciteta.

"Naši spasioci redovno učestvuju na vežbama i obukama sa zahtevnim tehničkim elementima. Evakuacija sa žičara i gondola jedan je od vidova tehničkog spasavanja na kome su svi spasioci GSS-a obučeni, a sa redovnim uvežbavanjem težimo da održimo visok nivo spremnosti i utreniranosti spasilaca", rekao je Aleksandar Ravac, spasilac Gorske službe spasavanja i vođa ove vežbe.

gondola
foto: GSS

On je dodao da su u evakuaciji sa gondole učestvovalo ukupno 46 spasilaca koji su za oko dva sata uspeli da bezbedno skinu i prebace na kopno sve ljude koji su se nalazili u kabinama.

gondola
foto: GSS

"Učestvovali su timovi za spasavanje sa voda, kao i spasilački timovi koji su se kretali između stubova po sajli instalacije gondole, ulazili u kabine i evakuisali putnike. Za evakuaciju sa gondole koristila se napredna autonomna oprema za kretanje po sajli i bezbedno spuštanje putnika iz kabina u spasilačke čamce na vodi ili sigurno lokaciju na zemlji. Evakuisane putnike su prihvatali spasioci Gorske službe spasavanja i dalje ih transportovali ka centru Zlatibora objasnio je Ravac.

Ovo je prva vežba ovog tipa, koja će se periodično ponavljati, kako bi bili ispunjeni svi bezbedonosni standardi propisani zakonom.

(Kurir.rs/ J.R. / foto GSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track