Najnovije vesti

POZNATO DA LI MORAMO DA NOSIMO MASKU U BAŠTAMA KAFIĆA: Kon otklonio sve dileme NEMOJTE SE IZNENADITI AKO VAM PRIĐE KOMUNALNA
Foto: Printscreen RTS

epidemiološke mere

POZNATO DA LI MORAMO DA NOSIMO MASKU U BAŠTAMA KAFIĆA: Kon otklonio sve dileme NEMOJTE SE IZNENADITI AKO VAM PRIĐE KOMUNALNA

Društvo
21:10h

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića dok se ne konzumira piće.

Kon je naglasio da je česta pojava da se preporuke shvataju kao neobavezne.

- O tome mora da se priča, ali mora da bude jasno ljudima. Mi smo još jednu stvar naučili, kad kažemo da je nešto preporučeno kao da im je rečeno da ne treba da se koristi, ovo je obaveza. Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni - naveo je Kon.

Dodao je i da je Srbija na pravom putu i da bez dileme "polako izlazi" iz teške situacije i da zemlja trenutno dobro stoji zbog imunizacije.

Povodom otvaranja tržnih centara, Kon je naveo da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za to da se otvore odmah sutra.

Kon je naveo da je u Srbiji zabeležen samo jedan slučaj tromboze od početka vakcinacije. Kaže i da je uporedivanje tog broja sa brojem ljudi koji svakodnevno umire od posledica zaraze korona virusom - besmisleno.

- To je potpuno besmisleno upoređivati. Vi kad birate vakcinu birate zaštitu, a ako ne birate vakcinu birate zarazu - rekao je epidemiolog.

Kon je objasnio i da je nemoguće da vakcina koja se bazira na mrtvom korona virusu zarazi osobu koja ju je primila.

- To je priča kao da li neko može da oživi mrtvog čoveka - naveo je Kon.

Lekari preporučuju vakcinaciju trudnica, ali kako je rekao Kon, država ne može da stane iza toga, jer nema još dovoljno podataka. Istakao je da će se te preporuke pojaviti vrlo brzo jer je potrebno da se jedan deo vakciniše i da se na osnovu rezultata definišu preporuke.

- Ovako kad neko primi preuzima isključivo odgovornost sam kao i lekar - zaključio je član Kriznog štaba.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...