01:05

Nikica Jovanović u Pulsu Srbije o garanciji na polovnu robu

EMISIJA PULS SRBIJE

PRAVNA SAVETNICA O ZAKONU ZA ZAŠTITU POTROŠAČA: Polovna roba takođe mora imati garanciju, minimum godinu dana

Društvo -

Zakon o zaštiti potrošača definiše da sva roba koja se nalazi u prodaji mora da ima garanciju dve godine, to se odnosi i na polovnu robu čiji minimalni garantni rok može da bude i godinu dana.

Često nismo svesni slova Zakona, pa se dešava da ne ostvarimo svoje pravo na reklamaciju u garantnom roku. O Zakonom utvrđenoj garanciji pri kupovini polovne robe od registrovanih prodavaca u Pulsu Srbije govoriće Nikica Jovanović, pravna savetnica u NOPS-u, Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

- Vrlo često smo u zabludi da polovna roba nema garanciju. Na svu garderobu postoji garancija od 2 godina najčešće, minimum godinu dana, naravno uz račun kupljene robe. Tako ova prava odnose se i na polovne automobile, gde vidimo da se veoma često krše pravila - navela je Jovanović.

Puls Srbije
foto: AMG

Garanciju na svu robu možemo imati ukoliko imamo fiskalni račun.

- Takođe može biti izvod iz banke, ili slip. Ukoliko se priča o polovnim automobila, najčešće se dešava da ljudi dođu na auto-plac i tamo se dogovore sa prodavcem da sklope ugovor sa fizičkim licem. Moram da kažem samo da se Zakon o zaštiti potrošaša osnosi se samo onda kada robu kupujete od pravnog lica - rekla je Jovanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track