AMERIKANCI NAPRAVILI KOKTEL ANTITELA KORONE: Pacijenti zdravi posle sedam dana, TRAMP JE PRVI PRIMIO OVAJ LEK
Foto: Shutterstock

LEK PROTIV KORONA VIRUSA

AMERIKANCI NAPRAVILI KOKTEL ANTITELA KORONE: Pacijenti zdravi posle sedam dana, TRAMP JE PRVI PRIMIO OVAJ LEK

Društvo -

Američka biotehnološka kompanija "Regeneron" uspešno je završila treću fazu ispitivanja eksperimentalnog leka protiv korone Regn-Cov2 i najavila da će od američke agencije za lekove FDA zatražiti da se ovaj lek odobri za preventivnu upotrebu zdravim ljudima koji su izloženi virusu, poput onih koji u domaćinstvu imaju zaraženog člana.

Prema razultatima ispitanja, ovaj lek štiti čak 72 odsto od razvoja simptoma bolesti u prvoj nedelji infekcije i 93 odsto u narednim nedeljama, saopštila je ova kompanija.

Reč je o leku napravljenom od "koktela antitela" koja su pacijenti stvorili u ranim fazama bolesti i sintetičkih antitela koja je stvorila ova farmaceutska firma. Daje se infuzijom samo jednom tokom lečenja, a prvi je ovaj lek dobio Donald Tramp, bivši američki predsednik, kada je lečen od koronavirusa. "Regeneron" je saopštio da rezultati ispitivanja treće faze pokazuju sposobnost leka da smanji rizik od inficiranja koronavirusom među kontaktima u domaćinstvu u kome je bar jedna osoba zaražena.

- Ovi podaci sugerišu da Regen-Cov dopunjuje široko rasprostranjene strategije vakcinacije, posebno za one sa visokim rizikom od zaraze. On je pokazao da je zadržao svoju snagu protiv novih zabrinjavajućih varijanti kovida-19 - rekao je dr Miron Kohen, direktor Instituta za globalno zdravlje i zarazne bolesti na Univerzitetu Severne Karoline.

Primena leka mogla bi da pomogne u kontroli zaražavanja u visoko rizičnim sredinama u kojima pojedinci nisu vakcinisani. Osobe koje su dobile ovaj lek izlečene su za nedelju dana, a proces inače traje oko tri nedelje.

- Koktel antitela Regen-cov pomaže nevakcinisanim osobama koje su izložene virusu, a takođe radimo na tome da shvatimo njegov potencijal da obezbedi kontinuiranu zaštitu za pacijente koji ne reaguju možda dobro na vakcine - navodi se u saopštenju kompanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track