Najnovije vesti

KOGA BOLI KIČMA, TAJ ZNA ZA PAKAO A REŠENJE JE U BEOGRADU! Bol u kičmi operacijom bez reza uklanjaju u KBC Mišović!
Foto: Ana Paunković

Sa operacionog stola pravo kući

KOGA BOLI KIČMA, TAJ ZNA ZA PAKAO A REŠENJE JE U BEOGRADU! Bol u kičmi operacijom bez reza uklanjaju u KBC Mišović!

Društvo
13:15h

BEOGRAD - U Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, nemački i srpski lekari izveli su jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi.

Bez reza – pacijenti su odmah posle procedure otišli kući. Prvi put je korišćena i virtuelna hologramska tehnologija.

Gotovo da nema osobe koja u nekom trenutku nije osetila bol u leđima. Mnogi su zbog te dijagnoze često na bolovanju, a mnogo je i onih koji moraju na operacioni sto kako bi rešili taj problem. Na stolu su bili i tri pacijenti Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“.

Ali, na operaciji bez reza. Novom metodom, prvi put u Srbiji, tim naših lekara i jedan Nemac, izveli su proceduru, posle koje su pacijenti otišli kući, a ono najvažnije jeste da ih leđa više ne bole.

„Procedura nosi naziv perkutana epiduroliza. Bol u kičmi uklanjamo specijalnim kateterom, a po principu epidurala. To je minimalno invazivni hirurški zahvat. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, pacijent istog dana ide kući. Posle mu ne treba ni fizikalna terapija. Jedno nedelju dana ne bi trebalo da ide na sport, ali ne mora da ostaje u bolnici. Ovo se može raditi na bilo kom delu kičme, lumbalnom, vratnom. Procedura traje oko pola sata, 45 minuta“, kaže prof. dr Andreas Vajlman, specijalista za hirurgiju kičme iz Štutgarta.

Rukovodilac Klinike za anesteziologiju KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Predrag Stevanović kaže da je oko 10 odsto takvih pacijenata koji imaju hronični bol, i kojima taj bol upropasti život.

„Danas je operacija poslednja opcija, ali ovo je jedna nova inovativna procedura sa fora b kateterom. Sa ovim kateteorom je sve preciznije, ulazi kroz kanal, ulazi se kroz trtičnu kost, na rendgenu se vidi položaj katetera, mi ga dovedemo do izlaska nerva iz kičmenog stuba, naduvamo balom, ožiljak rastvori, ubacimo lek. I sve je rešeno“, ističe Stevanović.

Tokom intervencije, prvi put u našoj zemlji i u našoj medicini, korišćene su i naočare za virtuelnu realnost „Hololens“.

„Ideja 'Hololensa' je da nam omogući da dok radimo, možemo da budemo u direktnom kontaktu sa kolegama u nekoj drugoj zemlji, postavljamo ih u okruženje oko nas, gledamo slike i sve sto rade odmah, možemo da unesemo nalaze pacijenta u uređaj, projektujemo na leđa pacijenta i dobijamo trodimenzionalni snimak kičme, uz inovativni kateter je lakše preciznije“, objašnjava Stevanović.

Uređaj može da se koristi u hirurgiji, simulacionoj medicini, ali verovali ili ne, i u borbi protiv korone.

„Kada uđemo u smenu, tri lekara su u intenzivnoj, po 7, 8 sati. Sa 'Hololens' tehnologijom, umesto tri kolege, jedan ulazi i pravi vizitu, a ostali su u zelenoj zoni. Time smanjujemo boravak u crvenoj zoni. Isksutva Kraljevskog koledža pokazuju da se izloženost lekara virusu može smanjiti za 83 odsto. Mi smo srećni ako uspemo i 50 odsto“, navodi doktor Stevanović.

Naočare se stavljaju na glavu, konekcija se pravi i mobilnim telefonom, druga strana može da bude bilo gde, a praktična primena je nemerljiva. Jer, iako negde niste fizički prisutni, imate uvid u sve.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...