NOVA IZRAELSKA STUDIJA POKAZALA OHRABRUJUĆE REZULTATE: Uskoro će možda i dojilje moći da se vackinišu! Majčino mleko štiti i bebu!
Foto: Shutterstock

dobra vest

NOVA IZRAELSKA STUDIJA POKAZALA OHRABRUJUĆE REZULTATE: Uskoro će možda i dojilje moći da se vackinišu! Majčino mleko štiti i bebu!

Društvo -

U mleku dojilja šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv koronavirusa pronađene su značajne količine antitela, pokazalo je najnovije istraživanje u Izraelu. S obzirom da ni vakcinisane majke ni deca, koja su uzimala majčino mleko, nisu imale nikakve značajne negativne reakcije, istraživanje upućuje na zaključak da bi ovo potencijalno mogao da bude dobar vid zaštite novorođenčadi od koronavirusa, posebno od novih sojeva koji mogu opasniji po mališane.

vakcina, vakcinacija, Moderna
foto: Promo

U Izraelu jedna od prioritetnih grupa za vakcinaciju su bili zdravstveni radnici, među kojima je bilo i žena koje doje. Dojilje su podsticane da se vakcinišu ukoliko pripadaju rizičnim grupama. U istraživanju, koje je od 23. decembra do 15. januara, sprovelo nekoliko instituta u Izraelu, učestvovalo je 84 žena, a uzeto je 504 uzorka majčinog mleka. Dobile su dve doze "Fajzer-Biontek" vakcine u razmaku od 21 dan. Majke su kao reakciju na vakcinu u najvećem broju slučajeva prijavljivale samo lokalni bol, a četiri bebe su razvile temperaturu tokom perioda ispitivanja.

- Studija je utvrdila snažno lučenje antitela IgA i IgG u majčino mleko tokom šest nedelja nakon vakcinacije. IgA antitela su bila evidentna već dve nedelje nakon vakcinacije i bila su praćena rastom IgG nakon četiri nedelje, odnosno nedelju dana nakon druge vakcine. Antitela pronađena u mleku ovih žena pokazala su snažne neutralizujuće efekte, što ukazuje na potencijalni zaštitni efekat kod novorođenčeta - navodi se u ovoj studiji koja je objavljena na stručnom medicinskom portalu "Jama".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track