SADA I ZVANIČNO: Britanci trudnicama preporučuju da prime vakcine Fajzer i Moderna
Foto: Shutterstock

utvrđeno da nema rizika

SADA I ZVANIČNO: Britanci trudnicama preporučuju da prime vakcine Fajzer i Moderna

Društvo -

Dobra vest stiže iz Britanije, gde je po prvi put zvanično propručeno da i trudnice, u bilo kom trenutku trudnoće, mogu i treba prime vakcinu protiv koronavirusa, jer ne predstavlja rizik ni po njih, ni po plod, saopštio je Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI), a prenosi Gardijan.

Do sada je samo ženama sa nekim već postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom rizikom od zaraze kovidom 19 bilo savetovano da se imunizuju, ali sada je JCVI izdao zvaničnu preporuku da vakcine proizvođača "Fajzer" i "Moderna" mogu bez bojazni da prime sve žene, bez obzira na to u kojoj su fazi trudnoće, da li tek planiraju začeće ili već doje.

Za sada se trudnicama preporučuju samo vakcine Fajzer i Moderna, jer je na osnovu istraživanja u Americi u kojem je učestvovalo oko 90.000 žena u drugom stanju, utvrđeno da ova cepiva nisu opasna po njih, dok su za druge vakcine ispitivanja još u toku. JCVI je saopštio i da bi u bliskoj budućnosti novi podaci o vakcini "AstraZeneka" trebalo da budu dostupni, jersu ranija istraživanja ukazivala da nakon oviog cepiva kod trudnica može doći retkog sindroma zgrušavanja krvi.

- Žene mogu da budu vakcinisane u bilo kom trenutku trudnoće, iako neke više žele da sačekaju da prođu prvi ultrazvuk ili prvi trimestar. Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za vakcinaciju, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, kao što su njihov porodični lekar, ginekolog ili babica - kazao je britanski ministar zdravlja Met Henkok, dok je doktorka Meri Ros Dejvi sa Kraljevskog koledža za babice kazala je za Gradijan je da je novi savet Komiteta razuman korak, kao i da će oni biti podrška i pomoć svakoj budućoj porodilji da dobije sve informacije.

  • 90.000 trudnica učestvovalo je istraživanju u Americi

Svakoj petoj trudnici sa koronom preti preveremeni porođaj

Naime, kako je Kurir već pisao, iako trudnicama ne preti veća opasnost od zaražanjava kovidom 19, one su mnogo podložnije kompikacijama ako obole od koronavirusa. Podaci su ukazivali da svaka peta trudnica zaražena koronom mora prevremeno da se porodi. Istraživanja sporvedeno na nekoliko instituta u Izrealu, pokazala su da, u mleku dojilja šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv koronavirusa, ima velikih količina antitela što samim tim predstavlja zaštitu i za novorođenče.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track