OD DANAS MOŽEMO U GRČKU: Granice su otvorene, a ovo treba da znate pre nego što krenete na put
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

letovanje u doba korone

OD DANAS MOŽEMO U GRČKU: Granice su otvorene, a ovo treba da znate pre nego što krenete na put

Društvo -

Granice sa Grčkom za naše državljane zvanično su otvorene jutros u 8. sati i ako zvanično letnja sezona nije počela.

Svojevrsna probna sezona za turiste iz određenih zemalja počela je danas, a to će biti i na neki način provera kako bi se videlo kako funkcioniše zamišljeni sistem rada tokom pandemije.

Ako rešite da krenete na putoanje postoje i određena pravila koja moraju da se poštuju.

Prelazak granice

Državljani Srbije mogu da putuju u Grčku uz potvrdu o vakcinaciji ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata, ali svaki putnik mora da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja.

Ono što takođe treba da se naglasi jeste da su epidemiološke mere u Grčkoj strože nego kod nas, a one važe i za sve goste.

Vakcinacija jeftinija od PCR testa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da nema odgovor na pitanje može li cena PCR testa, koji košta 9.000 dinara, da bude niža za domaće građane, jer tu odluku donosi Vlada Srbije.

- Mislim da je za jednu porodicu mnogo jeftinije da se vakciniše, to ne košta ništa - rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva.

Ograničeno kretanje

Za sada naši građani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. Srpski putnici mogu da pređu na dva granična prelaza sa Bugarskom - Promahonas i Nimfeja.

Sve ovo važi do 14.maja, kada zvanično počinje letnja sezona.

Kojim putem do Grčke?

Srpski turisti od 14. maja mogu do svojih omiljenih letovališta u Grčkoj stići preko Severne Makedonije, a oni koji žele da iskoriste i predsezonu mogu kolima da krenu i preko Bugarske. Svakako, razlika u kilometraži, ako se uputite iz Beograda, dosta zavisi i od toga koja grčka regija vam je omiljena.

Ukoliko su vaša odredišta u Grčkoj ostrvo Tasos, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna i ostala na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, ili letovališta na Halkidikuju, možete razmisliti i o putu kolima preko Bugarske.

Ipak, ako idete prema Olimpu, Paraliji, Leptokariji i ostalim letovalištima te regije, ili dalje prema jugu, svakako je bliže da putujete preko Makedonije. Tako od Beograda do Paralije ima 670 km, a preko Bugarske se prelazi 740 km.

Strože mere

U Grčkoj je pre pandemije godišnje letovalo oko milion turista iz Srbije. Tamo su i dalje na snazi stroge mere - policijski čas, pa je kretanje dozvoljeno od 21 do 5 sati samo do posla uz posebnu elektronsku SMS potvrdu.

Postoji šest kategorija zbog kojih može da se izlazi - kod lekara, u apoteku, po prehrambene prodavnice, do banke i državne službe, rekreacija ili šetanje psa, bez automobila, samo pešaka ili biciklom. Još ne rade kafići i restorani.

Nošenje maske je obavezno, a ona su u Grčkoj tri puta skuplje nego u Srbiji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track