KOMESAR VARHELJI: Za Zapadni Balkan 651.000 vakcina, Srbija prva pružila pomoć regionu
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Evropski komesar za proširenje

KOMESAR VARHELJI: Za Zapadni Balkan 651.000 vakcina, Srbija prva pružila pomoć regionu

Društvo -

BRISEL - Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, najavio je danas da će iz EU na Zapadni Balkan, uz pomoć Austrije, počev od maja stići 651.000 vakcina Fajzer, a kako je najavljeno u Briselu, Srbija bi trebalo da od maja do avgusta dobije 36.000 doza Fajzera iz programa koji je finansirala EU.

Komesar za proširenje Oliver Varheji posebno se zahvalio vlastima u Srbiji što su prve podelile vakcine u regionu.

- To je bilo od velikog značaja i vrlo cenimo napore srpskih vlasti da brzo pruže pomoć partnerima na Zapadnom Balkanu, poručio je Varheji. Na konfreneciji u Briselu, on je najavio da će EU, ovoga puta kroz isporuke vakcina protiv Kovid-19 obezbeđenih iz programa EU za raspodelu vakcina, nastaviti da pomaže prijateljima na Zapadnom Balkanu.

- Stalo nam je do partnera, stalo nam je do Zapadnog Balkana i medicinskih radnika, kaže Varhelji.

On objašnjava da će u naredne dve nedelje na Zapadni Balkna početi da stižu vakcine kompanije Fajzer koje su prvenstveno namenjene za zaštitu zdrvstvenih radnika i najugroženjih grupa. Komesar EU navodi da su u dogovoru sa zemljama Zapadnog Balkana i u odnosu na postojeće potrebe, dogovorene količine vakcina za svaku zemlju regiona.

- Srbija je veoma napredovala u procesu vakcinacije, zato ima manju potrebu za obezbeđivanjem vakcina za zdravstvene radnike, rekao je Varheji.

On naglašava da je isporuka vakcina za Zapadni Balakn u potpunosti finansirana iz budžeta EU i to sa 70 miliona evra, koje je EU izdvojila za nabavku vakcina za Zapadni Balkana još prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track