Najnovije vesti

GUŠI NAS ĐUBRE: Pokrenuta nova mobilna aplikacija, ako vidite divlju deponiju, PRIJAVITE JE ANONIMNO
Ilustracija, Foto: Z.Š.

zaštita životne sredine

GUŠI NAS ĐUBRE: Pokrenuta nova mobilna aplikacija, ako vidite divlju deponiju, PRIJAVITE JE ANONIMNO

Društvo

BEOGRAD - Aplikacija "Ukloni divlju deponiju", kojom će gradjani moći anonimno da prijavljuju lokacije divljih deponija u Srbiji, pokrenuta je danas.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuli su aplikaciju u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, saopštio je UNDP.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Z.Š.

Podaci dostavljeni preko aplikacije biće javno dostupni na mapi Agencije i gradjani će tako moći da prate da li su nadležna preduzeća i institucije uklonile deponiju, kao i koliki je ukupan broj prijavljenih divljih deponija u njihovom okruženju i u Srbiji.

"Preko ove aplikacije će svi gradjani moći lako i anonimno da daju svoj doprinos evidentiranju lokacija divljih deponija u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, na teritoriji Srbije postoji preko 2.200 divljih deponija, ali se procenjuje da taj broj može biti daleko veći.

"Osim što kvare izgled okoline, divlje deponije utiču i na zagadjivanje vazduha, voda i zemljišta i samim tim ugrožavaju zdravlje ljudi. Na njima ponekad dolazi i do požara, čemu doprinose i emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) kao i drugih zagadjujućih materija sa ovih deponija", naveo je UNDP.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters/Ilustracija

Dodali su da divlje deponije predstavljaju najveći rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi kada se nalaze u blizini naselja, ili obale reke, potoka, jezera ili akumulacije.

"Kako bi prijavili divlju deponiju koju uoče u svojoj okolini korisnici treba da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine", ističe se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...