PREMINUO MILOŠ ŠOBAJIĆ: Slavni slikar nije izborio bitku sa koronom
Foto: Zorana Jevtić

srbija ostala bez velikog umetnika

PREMINUO MILOŠ ŠOBAJIĆ: Slavni slikar nije izborio bitku sa koronom

Društvo -

BEOGRAD - Slikar Miloš Šobajić preminuo je od korone u 76. godini. Bio je priključen na respirator.

Podsetimo, Šobajić je oboleo od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC "Dragiša Mišović".

Miloš Šobajić
foto: Damir Dervišagić

Kako smo pisali, zdravstveno stanje priznatog umetnika bilo se pogoršalo i i bio je priključen na respirator.

Podsetimo, izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane (bivšeg Doma sindikata) u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom, a prikladan govor održala je ministarka kulture Maja Gojković.

Biografija

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja Miloš Šobajić u toku 2021. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju "Mojih devet života".

Preminuo je danas, 24. 4. 2021. Oženjen je Majom T. Iskjerdo (Izquierdo). Napisao je biografsku knjigu „Mojih devet života”.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track