Najnovije vesti

VELIKI SLIKAR ŠOBAJIĆ ZA SOBOM OSTAVIO DVE ŽENE KOJE JE OBOŽAVAO: Majku Miru (100) i suprugu Maju, Amazonku iz plemena Ašaninka
Foto: Damir Dervišagić

preminuo u 76. godini

VELIKI SLIKAR ŠOBAJIĆ ZA SOBOM OSTAVIO DVE ŽENE KOJE JE OBOŽAVAO: Majku Miru (100) i suprugu Maju, Amazonku iz plemena Ašaninka

Pop kultura
09:45h

BEOGRAD - Slikar Miloš Šobajić preminuo je od korone u 76. godini. Bio je priključen na respirator.

Podsetimo, Šobajić je oboleo od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC "Dragiša Mišović". Kako smo pisali, zdravstveno stanje priznatog umetnika bilo se pogoršalo i i bio je priključen na respirator.

Za osobom je ostavio majku Miru koja ima 100 godina i suprugu Maju.

U velikoj životnoj priči koju je jesenas ispričao ekskluzivno za Kurir, Šobajić je pripovedao o svom, detinjstvu, životu, slikarstvu, ljubavima...  

- Bio sam zaljubljen kao dečak u neku devojčicu Rut, ali moja prva ljubav desila se u gimnaziji. Zaljubio sam se u moju Lotku s kojom sam se sreo u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Oženio sam se i s njom proveo 40 godina života. Umrla je pre desetak godina, ispričao nam je tada.

Mladi slikar Šobajić
Mladi slikar Šobajićfoto: Privatna Arhiva

Drugi brak je bio život svakodnevni. To je bila moja najveća greška. Neću ni ime da joj pomenem. Nekad se ljudi zatrče u neko svetlo, a to nije bilo svetlo nego mrak. Meni se desio mrak iz kog sam izašao kao nov čovek. Sada živim svoj sedmi život po redu sa suprugom Majom, Amazonkom iz plemena Ašaninka u Peruu. Četiri godine smo u braku i osećam se kao drugi čovek. Imam osećaj kao da je za mene život tek sada počeo.

Maja je arhitekta i veliki je borac za prava Indijanaca. Mnogo je volim. Dobio sam ćerku i ženu u istom momentu, a imamo i psa Pantu. Osećam se kao da imam 17 godina. Mene moja Maja svako jutro pita: „Koliko imaš godina?“, a ja kažem 23 samo kad nisam dobre volje.

Miloš Šobajić
foto: Damir Dervišagić

Od otkaza do ljubavi

Maji sam dao otkaz na fakultetu, a tek onda je počela naša ljubav. Godinama sam joj izjavljivao ljubav, ali ona se odjednom desila. Od 16. jula 2016. mi smo nerazdvojni. Volim da živim sa ženom i da se odmah venčam. S Majom ću se venčati još deset puta. Sad čekamo svadbu na Kosovu. Maja mi je nudila da se venčamo u Amazoniji kod Indijanaca, ali ja se još premišljam. Hteo bih da živim s Majom još nekih 40 godina. Kad budem imao 120 godina, ona će imati 90 godina. Voleo bih da mogu da radim, da me i dalje ona drži za ruku, a ne gura u kolicima.

Miloš Šobajić
foto: Privatna Arhiva

U ispovesti je ispričao i da su mu među prvim crtežima bili portreti majke i oca...

Miloš Šobajić, otac
foto: Privatna Arhiva

 Veliki umetnik je ovako izgledao kad je bio mali....

Miloš Šobajić
foto: Privatna Arhiva

Biografija

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Sa psom Pantom
Sa psom Pantomfoto: Damir Dervišagić

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja Miloš Šobajić u toku 2021. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju "Mojih devet života".

Preminuo je danas, 24. 4. 2021. Oženjen je Majom T. Iskjerdo (Izquierdo). Napisao je biografsku knjigu „Mojih devet života”.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...