DECA NISU MOGLA DA STANU NA NOGE: Dr Božović otkrila detalje analiza hospitalizovane dece iz Užica
Foto: RINA, Arhivska fotografija

rota virus

DECA NISU MOGLA DA STANU NA NOGE: Dr Božović otkrila detalje analiza hospitalizovane dece iz Užica

Društvo -

Kod svih osmoro dece koja su u prethodna dva dana primljena u Opštu bolnicu Užice, potvrđeno je prisustvo rota virusa, a kod dvoje i prisustvo kampilo bakterije, izjavila je načelnica dečjeg odeljenja te bolnice Dara Božović.

Od hospitalizovane dece, sedmoro njih je primljeno sa težom kliničkom slikom, praćenom povraćanjem, malaksalošću, prolivom i visokom temperaturom.

Sva deca su išla u isti privatni vrtići i uzrasta su od 13 meseci do 3 godine.

Četvoro njih hospitalizovano je u nedelju, a isto toliko juče, s tim što je jedno, sa blažom kliničkom slikom, pušteno na kućno lečenje.

- Ono što je karakteristično za decu koju smo primili iz ovog vrtića je da su brzo gubila tečnost i da su brzo postala dehidrirana, pospana i malaksala, a nekoliko njih se žalilo da ne mogu da stanu na noge - izjavila je dr Dara Božović.

Ona je dodala da sve analize nisu još gotove i da će potpuna bakteriološka potvrda biti gotova sutra.

- Nalaz stolice, čiji je uzorak poslat na analizu je gotov i potvrđeno je da sva deca imaju rota virus, a pored njega, dvoje njih ima i prisustvo kampilo bakterije - kaže Božović.

Iz vrtića se nisu oglašavali povodom ovog slučaja. Sanitarna i veterinarska inspekcija, kao i Zavod za javno zdravlje, obišli su privatni vrtić i izvršili nadzor, a rezultati ove kontrole možda budu poznati i danas.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track