BERE SE DANAS, NA VELIKU SREDU, A NA ISTOKU SRBIJE VERUJU DA IMA MAGIJSKU MOĆ: Negotinci kažu da je ČUDESNA i izgleda ovako (FOTO)
Foto: AP/Ilustracija

najlepša narodna verovanja

BERE SE DANAS, NA VELIKU SREDU, A NA ISTOKU SRBIJE VERUJU DA IMA MAGIJSKU MOĆ: Negotinci kažu da je ČUDESNA i izgleda ovako (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliku sredu, dan u Strasnoj sedmici, nedelji pred stradanje Hristovo, za koju se vezuju mnogi lepi običaji i narodna verovanja.

Na ovaj dan žene nekad nisu šile, baš kao ni u Cvetnoj nedelji.

Jedno od najzanimljivijih narodnih verovanja potiče sa istoka Srbije, iz Negotinske krajine. Na ovaj dan narod tog kraja čupao je burijan ili avdiku, biljka za koju se verovalo da ima magijsku moć i da štiti od veštica. Ova biljka je pored magijske, našla primenu i u narodnoj medicini.

Ponegde se i na Veliku sredu, farbaju uskršnja jaja. U kućama koje su u žalosti, jaja se boje u crno i nazivaju se kaluđeri.

Podsetimo, u ponedeljak je počela Velika, odnosno Strasna sedmica, a tokom ove nedelje nekada su vladale rigorozne zabrane koje su i te kako poštovane. Strogo se pridržavalo posta, zabranjeno je pranje veša, veselje, pijanstvo, čak i odnosi između supružnika, jer se verovalo da će deca začeta u tom periodu dobiti "fras".

Burjan je još poznat i kao abdovina (Sambucus ebulus), apta ili avdika i sličan je crnoj zovi. Raste na vlažnim mestima, uz puteve i po šumskim proplancima. Cvetovi su mu beli ili ružičasti, a formiraju se na vrhu grana u obliku štita i neprijatno mirišu. Plod burjana su male, okrugle i crne bobice.

Zanimljivost o izlečenju jednog mladića

U narodnoj medicini ova biljka koristi se za čišćenje organizma jer pospešuje mokrenje i znojenje, a pomaže i u lečenju šećerne bolesti. U narodnoj medicini koren se upotrebljava protiv reumatskih oboljenja. Svi delovi ove biljke navodno pročišćavaju creva, deluju protiv zatvora i izazivaju znojenje i mokrenje.

Na internetu se može naći i zanimljiva pričica u vezi sa ovom biljkom.

Naime, doktori su rekli jednom mladiću koji je bolovao od plućne bolesti da je njegova bolest neizlečiva. On se setio svojih klinačkih dana kada su mu u igri drugovi govorili za biljku burjan, da je otrovna i da se navodno time hrane zmije, kao što su mu govorili i za bobice od zove. Hteo je da prekrati sebi muke, jer je hteo da se otruje sa tom biljkom. Nesluteći, prekratio je stvarno sebi muke, ali na obrnut način, od onog sa kojim ciljem je jeo plodove burjana, jer je neplanski ozdravio - koristeći je, objavio je 3F.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja