ZA GAVRILOVU POBEDU: Humanitarci Aleksandar Kikanović i Nikola Tomić završili humanitarni maraton FOTO
Foto: privatna arhiva

STIGLI U MANASTIR TUMANE

ZA GAVRILOVU POBEDU: Humanitarci Aleksandar Kikanović i Nikola Tomić završili humanitarni maraton FOTO

Društvo -

Dvojica humanitaraca, ultramaratonac iz Loznice Aleksandar Kikanović i biciklista Nikola Tomić iz Valjeva, danas su stigli u manastir Tumane. Tu je bio cilj njihovog humanitarnog maratona za sedmomesečnog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip1 i potrebna su dva i po miliona evra za dečakovo lečenje.

Aleksandar Kikanović, Nikola Tomić
foto: privatna arhiva

Dvojac jepošao prošle subote i posle sedam dana trčanja, odnosno vožnje bicikla, stigao na cilj, na Veliki petak kao što su i obećali. Iza njih je ostalo oko 270 kilometara ne tako lakog puta, ali kad god bi osetili umor setili bi se zašto to rade i nalazili snage da svakoga dana prevale po nešto više od 40 kilometara.

Aleksandar Kikanović, Nikola Tomić
foto: privatna arhiva

"Sve je prošlo u najboljem redu. Tokom maratona imali smo podršku mnogih ljudi, stizale su nam poruke da šalju SMS za Gavrila i nadamo se da smo bar malo doprineli da bude povećan iznos uplaćenog novca za njegovo lečenje. Zadovoljni smo maratonom, a naš zajednički apel je da se nastavi i poveća podrška kako bi Gavrilo iz ove borbe izašao kao pobednik", poručio je Kikanović iz manastira Tumane uoči povratka u zavičaj.

Gavrilo Đurđević
foto: Budi human

Podsetimo, Gavrilo je rođen u Kragujevcu 7. septembra prošle godine, a njegovi zdravstveni problemi krenuli su posle samo tri meseca. Prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše, a kada su njegovi roditelji potražili lekarsku pomoć ispostavilo se da se radi o retkoj neuromišićnoj bolesti SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1), izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod.

On je sa pet meseci primio prvu terapiju "spinraza" koja je dostupna u Srbiji. Odnedavno postoji odobrena genska terapija "zolgensma" koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću, ali taj lek košta dva i po miliona evra. Kikanović i Tomić veruju da će naš narod ponovo pokazati humanost i pomoći Gavrilu da kao pobednik izađe iz ove važne bitke.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track