Najnovije vesti

LJUDI, PAZITE! UJED KRPELJA MOŽE DA DOVEDE I DO PARALIZE! Poznati lekari za Kurir o bolesti koju prenose male krvopije
Foto: Profimedia

OPREZ!

LJUDI, PAZITE! UJED KRPELJA MOŽE DA DOVEDE I DO PARALIZE! Poznati lekari za Kurir o bolesti koju prenose male krvopije

Društvo
09:34h

Krpelja, ukoliko vas ujede, nikako nemojte skidati sami! 

Lepo vreme sa sobom nosi opasnost od krpelja, koji su prenosioci lajmske bolesti koja može da dovede do promena na srcu, meningitisa, ali i neuroloških ispada, pa čak i paralize!

Najviše ih ima u šumama i zapuštenijim zelenim površinama. Među krpeljima je dosta zaraženih bakterijom "borelija burgdorferi".

O opasnostima koje ove male napasti nose za Kurir su govorili infektolog prof. dr Dragan Delić sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KSC i Prim. dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog.

Saglasni su u tome da krpelja nikako ne treba da skidate sami!

- Pacijenti sami vade krpelje pincetom, natopljavaju ga benzinom, acetonom. Važno je krpelja ne dirati, već doći u Zavod za kožne i venerične bolesti. Kada se krpelj pravilno izvadi, on se šalje na analizu gde se proverava da li je zaražen - kaže Adamović.

Reakcije na mestu ujeda potom se prate tri do četiri nedelje.

- Ako je krpelj bio inficiran, na mestu ujeda se razvija koncentrični crveni krug koji unutra beli, i on se širi. Tada se pacijentu vadi krv, i ako bolesti ima kreće se sa terapijom - objašnjava Adamović.

Prim. dr Aleksandar Adamović
foto: Kurir TV

Prema rečima infektologa Dragana Delića, prva faza leči se lako.

- Pacijent koji dođe u prvoj fazi leči se antibioticima - penicilinom, amoksicilin ili dovicinom. Terapija traje tri nedelje i daje dobre efekte - kaže Delić i dodaje da je problem ako je slučaj asimptomatski.

Ako se prva faza ne leči ili ne prepozna, može doći do ozbiljnih problema, tvrdi Delić.

Dr Dragan Delić
foto: Printscreen Kurir TV

- Kada se dođe do druge faze, mogu da se primete promene na srcu, neuroinfekcije, kao i meningitis, bolovi u zglobovima. Treća faza bolesti tek nije naivna. Tada je već imunološki sistem odgovoran za kliničku sliku, a ne bakterija - kaže Delić, sa čime se slaže i Adamović.

- Borelija kod zapuštenih slučajeva može da napada i srce i nervni sistem, ali su to zapušteni slučajevi. Kod njih mogu da se dese neurološki ispadi, paralize, pa i kliničke slike slične multipla sklerozi. Najgore posledice su te da od ove bolesti čovek može i da umre - zaključuje Adamović.

Lajmska Bolest
foto: Kurir

Uskoro

Nova pretnja - komarci!

U aprilu je na više od 20 lokacija na teritoriji Beograda tokom monitoringa utvrđeno da je 10 do 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, rekao je za RTS doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, i dodao da će komarci početi da se pojavljuju u većem broju. Pratiće se i rasprostranjenost komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...