USKORO PUTOVANJA: Srbi će zbog dobre epidemiološke situacije moći u EU bez obzira na to koju su vakcinu primili?
Foto: Shutterstock

preporuka evropske komisije

USKORO PUTOVANJA: Srbi će zbog dobre epidemiološke situacije moći u EU bez obzira na to koju su vakcinu primili?

Društvo -

Evropska komisija (EK) danas je izdala preporuku da se građanima koji su potpuno imunizovani vakcinama protiv koronavirusa svim cepivima osim ruskog i kineskog, ali i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom dozvoli putovanje u zemlje Evropske unije bez posebnih ograničenja, poput neophodnog negativnog PCR testa ili karantina. Dobra vest po građane Srbije koji su primili rusko ili kinesko cepivo jeste ta što je EK poručila da Srbiju planira da stavi na listu država čijim će stanovnicima biti dozvoljeno putovanje u EU zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji bez obzira na to koju su vakcinu primili!

Otvaranje granica za one revakcinisane protiv kovida 19 odnosiće se samo na cepiva koja je prepoznala Evropska agencija za lekove ili kao "hitno" odobrene od Svetske zdravstvene agencije, prenosi Rojters.

- "Sputnjik" i "Sinofarm", nažalost, nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine neće moći da uđu u EU na osnovu vakcinalnog kriterijuma. Postoji i drugi, takozvani epidemiološki kriterijum, koji će biti primaran kada je u pitanju ukidanje restrikcija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba - objašnjavaju u Komisiji, čije će predlog članice EU razmotriti do kraja maja.

Zenit, Vakcinacija, Sputnjik V
foto: FK Zenit

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemlja kojima je po drugom kriterijumu odobren ulazak u EU uskoro "znatno proširiti" i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Evropski parlament u prošlu sredu usvojio je zajednički stav o takozvanim kovid pasošima za članice bloka i treće zemlje, pa će se tako, umesto "digitalni zeleni sertifikat", koristiti naziv "EU kovid 19 sertifikat", a odlučeno je i da te potvrde ne budu na snazi duže od 12 meseci. Dodaje se da države članice moraju da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama za osobe koje su primile vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove, a trenutno su to "Fajzerova", "Modernina", "Astra Zenekina" i "Džonson i Džonsonova", a da je na državama članicama da odluče da li će prihvatiti i potvrde za druge vakcine.

Vakcinisani u Srbiji neće moći da zaborave ili izgube potvrdu o vakcinaciji pošto će, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, od 1. maja dobijati i digitalni sertifikat o imunizaciji. Kako je istakla, neke zemlje su već spremne da prihvate srpske sertifikate, pa će zahvaljujući njima građani moći da putuju lakše i bez PCR testova.

Gde sada možemo s potvrdom o vakcinaciji bilo kojim cepivom:

- Grčka - Hrvatska - Slovenija - Mađarska - Bugarska

(Kurir.rs/ Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track