01:59

Novosađanka napravila društvenu igru o vatrogascima

KURIR TELEVIZIJA

PENZIONERKA NAPRAVILA DRUŠTVENU IGRU O VATROGASCIMA: Život posvetila najhrabrijoj profesiji, sad mlade uči kako sve funkcioniše

Društvo -

Kako bi mališanima približila svet vatrogasne brigade, penzionerka Ljubica Krnjaić iz Novog Sada osmislila je društvenu igru „Ne ljuti se, igraj za malog vatrogasca“.

Igrica podseća na omiljenu igru mališana "Ne ljuti se čoveče" jer ima četiri figurice, jednu kockicu i tablu sa poljima, ali za razliku od nje, u ovoj nema takmičenja niti izbacivanja saigrača iz partije.

Prilikom izbijanja požara, vatrogasac dobija poziv za odlazak na teren. U ovom slučaju, bacanjem kockice i dobijanjem šestice, igrač stiče uslov da izađe iz vatrogasnog doma.

1 / 1 Foto: Kurir TV

"Bacanjem kockice dobija broj polja koje mora da pređe da bi savladao putanju do požara. Na toj putanji ima merdevine koje mu pomažu a savlada određeni deo prostora, iz podnožja se penje na vrh lestvi, kao prepreku ima semafor, ako je crveno, mora da se stane i da propuste, da sačekaju na raskrsnici pravo da prođu, a igrači propuštaju jedno bacanje", objasnila je ona pravila igre.

Ako takmičar dođe na mesto na kojem se nalazi mlaznica, kako dodaje, mora se vratiti na polje gde je crevo uvijeno jer kroz takvo crevo voda ne može prolaziti.

1 / 1 Foto: Kurir TV

"Vatrogasci pomažu jedni drugima, oni su saradnici u intervenciji. Jedan mali vatrogasac i ja smo se potrudili da znanje prenesemo drugima. Život je igra, treba se igrati sa decom", navodi vatrogasac u penziji.

Krajnji cilj je da što više vatrogasaca dođe na mesto požara. A misija naše sagovornica je, kaže, da se igranjem društvenih igara posvetimo deci i provodimo više vremena sa njima uživajući u korisnim i edukativnim aktivnostima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:44

DIRLJIVI SUSRET RODITELJA MALOG GAVRILA SAHUMANIM VATROGASCEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track