02:05

Počela je Svetla nedelja

KURIR TELEVIZIJA

POST JE PROŠAO, NE TREBA SE SAD PREPUSTITI PREJEDANJU I PREPIJANJU! U Svetloj nedelji smo, otac Radoslav objašnjava šta to znači

Društvo -

Vernici Srpske pravoslavne crkve u dane posle Vaskrsa obeležavaju Svetlu nedelju.

Šta tačno predstavlja i koje običaje treba praktikovati pitali smo sveštenika Hrama Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, oca Radoslava Radovanovića.

"Naš narod ovu nedelju posle Vaskrsa naziva Svetlom nedeljom zato što je vezana za svetlo Hristovo Vaskrsenje, a inače sam Vaskrs se slavi tri dana kao jedna potvrda veličine tog praznika. Svi veliki, gospodnji praznici slave se tri dana, isto tako i praznik nad praznicima Vaskrsenje", objasnio je sveštenik.

Svetla nedelja, kako dodaje, izgleda kao produženo slavljenje Vasksrsa iz razloga što se svakog dana posle najvećeg hrišćanskog praznika služi ista služba, odnosno liturgija funkcioniše na isti način kao i prvog dana.

"Post je prošao, ali ne treba se sada prepustiti prejedenju i prepijanju. Nije smisao praznovanja prazniak da se posevtimo prazničnoj trpezi i ugađamo svom stomaku. Mnogo je bitnije jeste da veru u Hrista potvrdđuje dobrim delima, milosrđem, da delimo sirotinji i pomažemo onima kojima je pomoć potrebna", zaključio je otac Radovanović i poručio da kroz dobra dela potvrđujemo svoju veru, tj. da je vera bez dela je mrtva.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:44

Nutricionista Branka Mirković: Kako pravilno čuvati i jesti jaja za vreme Vaskršnjih praznika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track