DVODNEVNO OBELEŽAVANJE DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM: Od počasne artiljerijske paljbe do vatrometa! Vučić na prijemu kod Fabricija
Foto: Shutterstock

NIZ MANIFESTACIJA

DVODNEVNO OBELEŽAVANJE DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM: Od počasne artiljerijske paljbe do vatrometa! Vučić na prijemu kod Fabricija

Društvo -

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, kao državni praznik u Srbiji biće obeležen nizom događaja tokom vikenda - od počasne artiljerijske paljbe, polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa.

Dan pobede obeležava se i kao Dan Evrope i zato će tim povodom šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici sutra organizovati prijem kome će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tim povodom sa Savske terase sutra će se uz najviše vojne počasti oglasiti počasna artiljerijska paljba.

Na Trgu republike, biće održan koncert ruskog Hora Turecki koji će prenositi RTS.

Na sam Dan pobede na Groblju oslobodilaca Beograda biće položeni venaci, a u 9.00 na Trgu republike uslediće direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi.

U ceremonijama će učestvovati i predstavnici Vlade Srbije, Grada, SUBNOR-a, i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Na Dan pobede na Avali biće položen venac kod Spomenika sovjetskim veteranima, a u 20.00 u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija.

Povodom proslave Dana pobede i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata, Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski dom organizovaće niz svecanosti na kojima će učestvovati i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Venci će biti položeni na Spomen-ploču Crvenoarmejcima, a nakon obraćanja zvaničnika, na Trgu republike biće održan koncert "Heroji žive" kao i premijera ruskog ratnog filma ''Podolski kadeti''.

Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21.00.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track