17 BORACA SA KOŠARA STRADALO JE NA DANAŠNJI DAN: Nisu zaboravljeni ni posle 22 godine, OVO JE BIO JEDAN OD NAJTEŽIH NAPADA
Foto: Privatna Arhiva

TUGA DO NEBA

17 BORACA SA KOŠARA STRADALO JE NA DANAŠNJI DAN: Nisu zaboravljeni ni posle 22 godine, OVO JE BIO JEDAN OD NAJTEŽIH NAPADA

Društvo -

Saša Škiljević poginuo je od dejstva kasetnih bombi 10/11. maja, a u vojsku je otišao kao dobrovoljac samo da bi našao brata Obrada

Na Košarama se od 9. aprila vodila kopnena bitka između jugoslovenske vojske i albanskih terorista koji su imali pomoć Vojske Albanije i NATO avijacije.

U noći između 10. i 11. maja, u 00:30, neprijateljski avioni su kasetnim bombamazasuli položaje Vojske Jugoslavije na Košarama. U napadu agresora poginulo je, prema rečima pukovnika Ljubinka Đurkovića, 17 ljudi, a 74 borca su ranjena.

Njihovi saborci danas su izašli na groblja da im odaju počast, da pokazu da svoje drugove nisu zaboravili ni posle 22 godine.

Groblje borci sa košara
foto: Privatna arhiva

Saša Škiljević poginuo je od dejstva kasetnih bombi 10/11. maja, a u vojsku je otišao kao dobrovoljac. U rat na Kosovo 1999. kao dobrovoljac samo da bi našao brata Obrada, koji je tada bio redovni vojnik. Tu je i poginuo 11. maja, pod kišom kasetnih bombi NATO. Brata Obrada nije ni dočekao da vidi. Naime, taman kad su se čuli i dogovorili da se nađu za Obradov rođendan 5. maja, stigla je prekomanda i braća su se mimoišla. Saša je šest dana kasnije poginuo.

Sahranjen je u Čačku, gde mu je danas i održan pomen.

Setili su se saborci sa Košara danas i Milana Kenića, koji je bio vojnik, desetar i komandir odeljenja, koji je sahranjen na Bežanijskom groblju.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track