04:47

pisma

KURIR TELEVIZIJA

OTKRIVENO 27 PISAMA KRALJA MILANA: Pisao sinu Aleksandru o kraljici Nataliji, diplomatiji i oružju PRAVO ISTORIJSKO BOGATSTVO!

Društvo -

Pisma koja čine pravo istorijsko bogatstvo iz 19 veka, a koja su prvi put otkrivena tokom pandemije prošle godine, nalaze se u Muzeju knjiga i putovanja NVO Adligat, predsednika Viktora Lazića. U pitanju su prepiske Kralja Milana, Nikole Tesle, Tomasa Edisona i mnogih drugih.

"Ovde se nalazi 27 pisama kralja Milana njegovom sinu, kralju Aleksandru. To su zapravo njegova uputstva za vladanje, kako da tajno nabavi oružje za Srbiju, kako da postupa u diplomatskim međunarodnim krugovima ili prema majci Nataliji", kaže Lazić.

1 / 1 Foto: kurir televizija

Direktor muzeja dodaje da su pisma pisana na francuskom jeziku, službenom jeziku dvora i da se trenutno nalaze na analizi.

"Mislimo da će isplivati mnogo podataka i informacija koje ne znamo sami o sebi", objašnjava Lazić.

1 / 1 Foto: Privatna Arhiva

Pisma Nikole Tesle upućena su Raduju Jankoviću, jugoslovenskom konzulu u Njujorku i veoma su značajna zato što se tiču Pupina.

"Pred samu Pupinovu smrt Tesla sa mnogo topline piše kako bi ga lečio, da želi da ga poseti i ti redovi osporavaju priču da nisu bili u dobrim odnosima. Pisma su pisana na ćirilici, što je važnio i retko jer je uglavnom pisao na latinici", navodi Viktor Lazić i naglašava da su Teslina pisma izazvala veliku senzaciju po njihovom otkriću. O njima je izveštavalo 420 medija iz 20 država na deset jezika.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:37

SA NJEGA SMO ČULI DA JE UMRO DRUG TITO: Najpopularniji TV stare Juge pravljen u Nišu jednim POTEZOM sačuvan od ZABORAVA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track