PROF. STANISAVLJEVIĆ ZA KURIR: Jeo sam čokoladu sa larvama iz trutovskog legla i kao da sam jeo čokoladu sa rižom!
Foto: Privatna Arhiva

Evropa nam donosi novi jelovnik

PROF. STANISAVLJEVIĆ ZA KURIR: Jeo sam čokoladu sa larvama iz trutovskog legla i kao da sam jeo čokoladu sa rižom!

Društvo -

Države članice EU postigle su dogovor da se larve žutog brašnastog crva mogu označavati kao "inovativna hrana" sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija. Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama!

U svetu ima sve manje hrane, a broj ljudi na planeti se uvećava, kaže za Kurir Ljubiša Stanisavljević, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu i dodaje da su mnogi naučnici u svetu upravo iz tog razloga, kao i zbog toga što neke larve imaju veliku količinu proteina, masti i hranljivih materija, poslednjih godina analizirali njihovu primenu u ishrani.

- Brojne organizacije i naučnici u svetu su prepoznale potencijal insekata u ljudskoj ishrani, pa je u vezi sa tim organizovan i veliki broj kongresa i simpozijumna u svetu. Sličan skup je svojevremeno bio i u SANU - objašnjava Stanisavljević.

Sličnom temom se bavio i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, koji je ispitivao hranljivost larvi iz trutovskog legla, pa je Stanisavljević imao priliku i da proba čokoladu sa tim larvama.

- Imala je ukus čokolade sa rižom - kaže on i dodaje da se u mnogim zemljama u svetu insekti, kao što su skakavci i zrikavci, već tradicionalno koriste u ishrani.

Jelo, Mravi, Skakavci, Gusenice
foto: Reuter

- Što se tiče larvi brašnene bube ona se razvijaju na brašnu. Brašno koriste kao izvor hrane i na taj način rastu. Pretvore se u lutke, a posle dobiju oblik odraslog insekta. Oni dalje prolaze kroz brašno i sparuju se, polažu jaja i tako se razmnožavaju se. Ukoliko su dobri uslovi mogu se vrlo brzo umnožiti - dodaje naš sagovornik.

Prof. Stanisavljević kaže da je teško zamisliti da u Srbiji takva hrana postane popularna, jer mi, kako navodi, crva ne volimo da vidimo ni u jabuci. Ipak on dodaje da mi već unosimo malu količinu insekata, jer se ponekad, uprkos obradi, jedan mali deo zadržava u hrani.

(Kurir.rs/R.K.)

Bonus video:

03:35

ZBOG SOLARIJUMA DOBILA MELANOM U 28. GODINI ŽIVOTA: Bolest napredovala do 4 faze, lekai morali da joj ODSTRANE brojne ORGANE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track