01:31

Kraj epidemije u Srbiji sredinom juna

KURIR TELEVIZIJA

SREDINOM JUNA SE VRAĆAMO NORMALNOM ŽIVOTU? Samo ako se do tada imunizuje TREĆINA populacije, ovo je ključna brojka

Društvo -

Kada su imunizovali trećinu stanovništva, Izrael i Velika Britanija otvorile su se i popustile epidemiološke mere. Da li se i u Srbiji vidi svetlo na kraju tunela, pitali smo prof. informacioih tehnologija Petra Kočovića, jednog od najboljih analitičara korona brojki.

"Ključni je kriterijum koliko imamo zaraženih na dnevnom nivou. Mi vidimo da pada, ali vidimo i od 2. maja da pada pojačano. Pošto pada jače nego što bi trebalo, mi vidimo da je to uticaj vakcinacije koja je trenutno u Srbiji na delu", kaže dr Kočović povodom situacije da je vakcinacijom imunizovano već oko 30 odsto populacije.

Prema procenama, Srbija će do pomenute trećine stići sredinom juna, te otuda i dolazi prognoza da bismo tada mogli da se vratimo opuštenijem životu.

Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu za Kurir televiziju kaže da moramo stići do tri miliona vakcinisanih građana Srbije.

"Do juče smo imali 2.280.000, fali nam još malo i zbog toga se u Srbiji nastavlja sa imunizacijom na 225 punktova", objašnjava Bekić.

Da bi se ovaj plan ostvario, strategija je da se novi punktovi za vakcinaciju otvaraju po tržnim centrima, pošto u njih dolazi veći broj ljudi, ali i da se sa vakcinalnim punktovima ulazi u zabačena sela kako bi se ljudima vakcine učinile dostupnijim.

Da podsetimo, pre samo šest meseci broj novozaraženih je dostizao čak i do 8000, umiralo je skoro 60 ljudi dnevno, a zdravstveni sistem bio je pred kolapsom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:52

Kipar ne priznaje Sinofarm vakcine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track