KURIR TELEVIZIJA

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

Društvo -

Od 2017 godine 18. maj se u Srbiji obeležava kao „Dan sećanja na žene žrtve nasilja“.

Trenutno je u toku kampanja „Da li znaš šta je femicid?“ u okviru koje se danas održao i Okrugli sto koji će širu javnost upoznati sa poraznom statistikom kada je reč o ubistvima žena u našoj zemlji.

Prošla godina je i u Srbiji i u svetu bila specifična po mnogo čemu, ali na žalost i po broju ubijenih žena, čak 44 žene su stradale u porodičnom nasilju što je gotovo duplo više nego 2019. godine.

Hajrija Ramadani
foto: Kurir televizija

- Kazne su jako slabe, previše je blago prema nasiliniku. Čujemo često da nasilnik kaže - odrobijaću te - rekla je Hajrija Ramadani, predstavnica udruženja Hajr.

- Žrtve nasilja nemaju poverenja u institucije. Kao što ste mogli da vidite juče je ubijena žena samo zato što je nasilnik dobio zabranu prilaska. I meni je jednom sudija rekao da me zabrana prilaska neće sačuvati. Kazne moraju biti mnogo strože - kaže Hajrija i poručuje da nasilnicima nikako ne treba davati šansu za drugi put, već da se odmah udalje od nasilnika.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track