METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ: U Beogradu već ispunjena mesečna kvota padavina, i dalje nas očekuje nestabilno vreme
Foto: Printscreen/Pink TV

prognoza

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ: U Beogradu već ispunjena mesečna kvota padavina, i dalje nas očekuje nestabilno vreme

Društvo -

Meteorolog RHMZS-a Nedeljko Todorović kaže da se posle dana sa količinom kiše koja prosečno u Beogradu padne tokom jednog meseca, do kraja maja očekuje nešto toplije vreme uz popodnevne pljuskove.

Meteorolog RHMZS Nedeljko Todorović kaže za RTS da je gledajući od početka aprila, proteklih nekoliko dana palo je najviše kiše ovog proleća.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Kako ističe Todorović, u prvoj polovini maja palo je 35 litara kiše po kvadratnom metru, a toliko je palo i danas.

Konstatuje da je u Beogradu praktično već ispunjena prosečna mesečna kvota padavina. Podseća da je maja 2019. godine palo čak 140 litara kiše po kvadaratnom metru.

Govoreći o narednom periodu, Todorović kaže da neće biti većih vrućina, ali da i dalje možemo računati na popodnevne pljuskove.

- Maksimalna temperatura neće preći dvadesetsedmi podeljak, ali od 21. maja pa do kraja meseca biće manje kišnih dana - naveo je Todorović.

Gledajući druge delove Srbije, Todorović ukazuje da je palo mnogo manje kiše nego u Beogradu, pa se može reći da je u proseku u zemlji pala prosečna količina padavina za ovo doba godine.

Prognoza za naredne dane

- Narednih dana zadržaće se nestabilno i svežije, u sredu i četvrtak sa češćom pojavom pljuskova praćenih grmljavinom i obilnijim padavinama (oko 20 litara za 12 sati, lokalno i više) - piše na sajtu RHMZ.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Što se temperatura tiče, maksimalna dnevna danas je prognozirana na 21 stepen, a onda u sredu, naročito četvrtak, sledi pad. U sredu nas tako očekuje maksimalnih 17, a u četvrtak tek 15 stepeni. Nakon toga sledi porast - 21 u petak i 24 u subotu. Nadamo se da se taj uzlazni trend nastavlja...

Danas bi treblo da bude promenljivo oblačno, u sredu kišovito ceo dan, a u četvrtak sa popodnevnim pljuskovima. Petak i subota deluju malo bolje, osim što bi trebalo da bude toplije, padavina ne bi trebalo da bude.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track