EVROPSKA UNIJA SE OTVARA ZA VAKCINISANE! Ekonomista Stefanović za Kurir: Otvaranje će pospešiti turizam i podstaknuti vakcinaciju
Foto: Shutterstock, Profimedia

KONAČNO

EVROPSKA UNIJA SE OTVARA ZA VAKCINISANE! Ekonomista Stefanović za Kurir: Otvaranje će pospešiti turizam i podstaknuti vakcinaciju

Društvo -

Evropska unija otvara granice za sve koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa, prenela je francuska agencija AFP pozivajući se na evropske izvore. Očekuje se da će ta odluka stupiti na snagu od početka juna.

Ambasadori zemalja članica EU podržali su preporuku Evropske komisije da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili dve doze vakcina protiv kovida odobrene na evropskom nivou.

Evropska komisija predložila je početkom maja državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane EMA, a to su "Fajzerova", "Modernina", "Džonson i Džonsona" i "Astra Zeneke". Ostavljena je mogućnost da svaka od 27 država članica EU individualno odobri ulazak i vakcinisanima "Sputnjikom V" i "Sinofarmovim" cepivom, kakvih je najviše u Srbiji.

Poznato je da Rusi i Kinezi svoja poslovanja masovno proširuju na tlo EU, pa je upravo biznis, uz turizam, jedan od razloga zbog kog se očekuje da će većina članica Unije prihvatiti potvrde o imunizaciji ruskom i kineskom vakcinom. Ovo pravo je, recimo, već iskoristila Grčka.

Ugovoreno je i da se proširi lista zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, koja omogućava ukidanje ograničenja za ulazak u EU. Zasad tu povlasticu imaju građani Australije, Izraela, Novog Zelanda i Južne Koreje, a u Briselu napominju da će se lista uskoro "znatno proširiti" i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija na osnovu napretka u vakcinaciji.

dr Žarko Ranković
foto: Tanjug

Infektolog prof. dr Žarko Ranković rekao je za Kurir da apsolutno pozdravlja i podržava ovu odluku EU o otvaranju granica za vakcinisane.

- Nadam se i kao infektolog, ali i kao građanin ove zemlje, da će svaka zemlja razmotriti mogućnost prihvatanja i "Sinofarmove" i "Sputnjik V" vakcine, iako nisu odobrene od Evropske agencije za lekove. Takođe, apelujem na sve ljude da se vakcinišu da bismo se što pre vratili normalnom životu. Posebno apelujem na mlade, jer je njihov odziv veoma slab.

Aleksandar Stefanovic
foto: Media Centar

Ekonomista Aleksandar Stefanović kaže za Kurir da je ovo bila očekivana odluka i da se samo čekalo kada će stupiti na snagu.

- Ograničenja će biti na snazi sve dok ne završimo s kovidom. Ovo je odlična stvar je će pospešiti turizam, kako kod nas tako i u zemljama Evrope. Ne mogu se svi kontakti održati onlajn. Većina ljudi kod nas je vakcinisana kineskom i ruskom vakcinom, pa se nadam da će i oni slobodno putovati bez ograničenja. Mnogo je Rusa i Kineza u Evropi i ne bi bilo dobro diskriminisati ljude, jer svi imamo isti cilj, a to je da pospešimo turizam i da se život postepeno vrati u normalu.

Pregovori

Kovid pasoši još na čekanju

Čelnici EU nisu dovršili pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju danas. Digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest.

Kurir.rs/ A. Kocić - S. Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track