DOBRE VESTI ZA KRAGUJEVAC I ZASTAVA ORUŽJE: Ugovor vredan 235 miliona za izvoz u Ameriku!
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Izvoz

DOBRE VESTI ZA KRAGUJEVAC I ZASTAVA ORUŽJE: Ugovor vredan 235 miliona za izvoz u Ameriku!

Društvo -

Kragujevački puškari mogu s mnogo više optimizma da gledaju u budućnost. Njihova fabrika „Zastava oružje” juče je sklopila dugoročni aranžman o izvozu sportskog i lovačkog oružja u Ameriku vredan 235 miliona dolara. Na ovaj način kragujevačka fabrika je obezbedila siguran posao u narednih šest godina, bar kad je reč o proizvodnji i plasmanu civilnog asortimana. Ne manje razloga za zadovoljstvo ima i Ranko Ristić (1973), zastupnik „Zastava oružja” u SAD.

– Ovo je do sada ubedljivo najveći ugovor koji smo sklopili s kragujevačkom fabrikom. Zadovoljstvo je, nadam se, obostrano, jer smo korigovali cene u korist „Zastava oružja”. Nije nam cilj samo da zaradimo već i da promovišemo srpsko oružje u SAD. Želja nam je da američke kupce upoznamo i sa našom istorijom, a nadam se da će koristi imati i kragujevački radnici, koji prave izuzetno kvalitetno oružje – kaže Ristić na početku razgovora za „Politiku”.

Osim kvaliteta, američke kupce su privukla i „čudna slova” na ambalaži.

– Bio je to logo „Zastave” ispisan na ćirilici. I na taj način smo želeli da privučemo kupce. Amerikanci vole kombinaciju istorije, ponosa i kvaliteta, a mi im upravo to nudimo. I ranije se kragujevačko oružje prodavalo u Americi, ali je „Zastavino” ime uvek bilo nekako potisnuto, gotovo zanemareno. Sada, posle tri godine rada na brendiranju „Zastavinog” oružja, više nema nikakve dileme, svi u Americi znaju čije oružje kupuju – ističe sagovornik, koji je u SAD otišao 1996, s nepune 23 godine.

„Zastavin” civilni program obuhvata poluautomatske puške, pištolje i lovačke karabine. Oznaci PAP za poluautomatske puške ispred je dodato „Z”, kako bi se oružje što uspešnije brendiralo.

Ristić kaže da je u početku bilo i skeptika koji nisu bili ubeđeni u mogućnost uspešnog plasmana kragujevačkog oružja na američkom tržištu.

– Kada smo pre tri godine najavili da se „Zastava” vraća na američko tržište, mnogi su se obradovali, ali bilo je i skeptika koji su sumnjali u našu viziju. Čitao sam i neke negativne komentare koji su stizali iz Srbije. Navodno, „Zastavino” oružje nije kvalitetno, a prodaje se samo zato što je jeftino. To uopšte nije tačno. Sigurno nismo najjeftiniji, a „Zastavino” oružje je odličnog kvaliteta. U skladu s američkim propisima vršimo korekcije oružja, a po zahtevu kupaca ugrađujemo i dodatnu opremu – objašnjava Ristić.

Mladen Pektović
Mladen Pektović

Prvi poziv našim vojnim fabrikama za saradnju Ristić je, kaže, uputio još 2017. godine, pre nego što je osnovao firmu, ali mu je tada odgovorila samo „Zastava oružje”.

– Nismo tada uspeli da ostvarimo neku konkretniju komunikaciju, iz više razloga, a ozbiljna saradnja je započela dolaskom Mladena Petkovića na čelo „Zastava oružja”. Osim osvedočenog kvaliteta oružja, koje prethodni uvoznici nisu na pravi način promovisali, uzdao sam se u još jednu stvar, u istoriju kragujevačke fabrike, koja je počela s radom 1853. godine. Zaista je u svetu malo kompanija koje se mogu pohvaliti takvom tradicijom. Ipak, da bi saradnja bila još bolja, i proizvodnja mora da bude veća. U SAD možemo da prodamo sve što se napravi u Kragujevcu. Zato pozivam fabriku da modernizuje proizvodnju i poveća kapacitete – navodi sagovornik „Politike”.

(Kurir.rs / Politika )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track