03:17

Manifestacija u slavu ćirilice

KURIR TELEVIZIJA

U SLAVU ĆIRILICE! Održana manifestacija, gradonačelnik Banjaluke primio nagradu: Očuvanje pisma strateški važno za naš narod

Društvo -

U mestu gde su račanski monasi pre nekoliko vekova prepisivali crkvene knjige, u Bajinoj Bašti održana je jedna od najvećih kultrnih manifestacija u Srbiji koja slavi ćirilično pismo!

Ćirilična baština se po treći put održava u maju, mesecu kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obeležava Dan slovenske pismenosti.

Siniša Spasojević iz Organizacionog odbora manifestacije koja je primila i regionalni karakter, za Kurir televiziju kaže da će trajati četiri dana, a da će program biti naučno-muzičko-zabavno-likovni.

"Sve je posvećeno ćirilici, u slavu ćirilice, da podsetimo ljude na važnost korišćenja ćirilice u svakom trenutku gde je to moguće, da ono ne bude zapostavljeno kao što je danas slučaj", rekao je on.

1 / 1

Tokom trajanja "Ćirilične baštine" vrši se uručivanje nagrada pojedincima i ustanovama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice. Ćirilična darovnica je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije, ona se dodeljuje samo jednom dobitniku godišnje i predstavlja nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Dobitnik ovogodišnje "Ćirilične darovnice" je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je nagradu primio na svoj rođendan.

"Počastvovan sam i srećan što sam ja dobitnik ovako velike nagrade. Smatram da je očuvanje ćirilice strateški važno za naš narod. Ćirilica je ono što pripada svima nama i ne smemo dozvoliti da bude zanemarena. U Banja Luci je do pre nekoliko decenija 90 odsto natpisa bilo na ćrilici, a danas je to na nivou statističke greške jer je na ovom pismu ostalo samo dva odsto natpisa. Prvo što sam uradio kao gradoačlenik promenio sam da sve društevne mreže i javni nalozi budu na ćirilici. Ona mora biti svuda prisutna i ne smemo dozvoliti da bude u drugom planu. Teška je bila naša istorija da bi tako lako zanemarili sadašnjost i budućnost. Potrebno je da promenimo stav i da ćirilica zaista bude sveprisutna u našoj svakodnevnoj komunikaciji. Pozvao bih i naš narod da na poruke na svim mobilnim aplikacijama odgovara upravo ćirilicom, jer tako sve počinje. ", izjavio je Stanivuković i dodao da će i u Banja Luci biti održana slična manifestacija koja slavi upravo ćirilicu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:22

ISTINA JE DA UČENICI UČE DESET MINUTA O JASENOVCU: Smanjili smo fond časova istorije, a hoćemo više gradiva! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track