ZBOG OBAVEZNE ADRESE U LIČNOJ KARTI POSKUPLJUJU STANARINE! Novi propisi prave agoniju PODSTANARIMA KOJE STANODAVCI NEĆE DA PRIJAVE
Foto: Zorana Jevtić

PAPRENO

ZBOG OBAVEZNE ADRESE U LIČNOJ KARTI POSKUPLJUJU STANARINE! Novi propisi prave agoniju PODSTANARIMA KOJE STANODAVCI NEĆE DA PRIJAVE

Društvo -

Novina koju donosi izmenjeni Zakon o ličnoj karti da svi građani u ovaj dokument moraju da imaju upisanu tačnu adresu prebivališta, uznemirila je i mnoge podstanare koje vlasnici stanova odbijaju da prijave na adresu stana koji iznajmljuju da ne bi plaćali porez na prihod od nepokretnosti.

Ovo za Kurir potvrđuju sa portala Nađi dom, odakle navode da ih poslednjih dana učestalije zovu građani koji iznajmljuju stanove da se raspitaju o svojim pravima i kako da nateraju stanodavce da ih prijave. Svi su, kako navode, u dodatnom strahu da će zbog ovoga da porastu cene zakupa stanova.

- Ova novina sa adresama u ličnim kartama sigurno će uticati na cene kirija, koje će vlasnici stanova povećati kako bi nadomestili obavezu plaćanja poreza na prihod od iznajmljivanja nekretnina. Pošto narod nema drugog izbora, on će naravno morati da prihvati i veće cene kirija, koje su već sada veoma porasle - poručuju iz Nađi dom.

Advokat Nebojša Perović ističe za Kurir da je svaki građanin dužan da prijavi prebivalište ili boravište u slučaju da određeni period boravi na nekoj adresi, jer niko ne može da ima lažnu adresu.

Advokat Nebojša Perović
foto: Kurir televizija

- Zbog ovoga svaki podstanar ima zakonsko pravo da traži od vlasnika stana da ga prijavi na tu adresu. Vlasnik i stanar se u ugovoru mogu dogovoriti na čiji teret će ići porez, koji mora da se plati - rekao je Perović i dodao:

- Procena je da se u Beogradu izdaje oko 30.000 nekretnina i, ako je prosečna cena kirije 200 evra, a znamo da ima i mnogo većih kirija, onda dolazimo do podatka da se na mesečnom nivou oko šest miliona evra prometuje putem zakupa, a da sve to nije prijavljeno Poreskoj upravi.

S čipom nema troška

Nova obaveza od januara 2022.

Poslanici su sinoć glasali o usvajanju izmena Zakona o ličnoj karti, koje predviđaju da građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako im u čipu ili na kartici nije upisana prava adresa prebivališta ili boravišta. Usvojenim amandmanima predviđeno je da nove odredbe zakona stupe na snagu 1. januara 2022.

- Svi koji poseduju ličnu kartu bez čipa, ukoliko promene adresu prebivališta, moraju da izvade novu ličnu kartu. Oni koji imaju čip to ne moraju da rade, već da nadležnim organima prijave promenu, koji će zatim taj podatak da unesu na čip - objasnili su iz MUP za Kurir.

Zaprećene kazne

Ko ne prijavi adresu, kazna do 50.000 dinara

Građanima koji u roku od osam dana od useljenja na novu adresu stanovanja ne prijave prebivalište ili boravište zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara prema Zakonu o prebivalištu i boravištu, a ista sankcija predviđena je i za stanodavce koji podstanarima ne omoguće neophodnu dokumentaciju za prijavljivanje prebivališta, odnosno boravišta. Stanodavci su takođe u obavezi da plaćaju porez na prihod od izdavanja nepokretnosti, čija je stopa 20 odsto, a kazna za neplaćanje ovog poreza je od 5.000 do 150.000 dinara. Ako visina utajenog poreza prelazi 150.000 dinara, moguće su i kazne zatvora.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track