DRŽAVNA SEKRETARKA MINISTARSTVA PROSVETE U BAČKOM JARKU: Najvažnije pružiti podršku zlostavljanom dečaku
Foto: Shutterstock

pomoć

DRŽAVNA SEKRETARKA MINISTARSTVA PROSVETE U BAČKOM JARKU: Najvažnije pružiti podršku zlostavljanom dečaku

Društvo -

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček, po nalogu ministra prosvete Branka Ružića, posetila je danas Bački Jarak kako bi razgovarala sa predstavnicima škole i roditeljem dečaka kojeg su seksualno zlostavljali maloletni učenici škole.

Viček je rekla da će Ministarstvo učiniti sve da se pruži podrška zlostavljanom dečaku.

"Malo je reći da nas je sve uznemirila ova vest, ali u ovom momentu najvažnije je da se svi maksimalno angažujemo i pružimo podršku dečaku prema kome je izvršeno nasilje i njegovom ocu", rekla je Viček, a saopšteno iz Ministarstva prosvete.

Ministarstvo je odmah sprovelo procenu postupanja škole, a sastali su se i Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i Tim za krizne situacije kako bi porazgovarali o konkretnim aktivnostima kako bi se dečak zaštitio.

Ministarstvo je nakon uvida u stanje i analize preporučilo upravi škole da se obavi interni nadzor i ispita eventualna odgovornost zaposlenih, iako za sada takvih indicija nema.

Takođe, naloženo je da se podigne nivo bezbednosti i prevencije u školi.

"Očigledno je da vaspitne aktivnosti koje škole primenjuju kroz vannastavne aktivnosti sa učenicima, a izostale su zbog epidemiološke situacije, nedostaju u svim ustanovama", rekla je državna sekretarka.

Ističe da je zbog toga ministar zahtevao da nastavnici kroz obuku savladaju veštine potrebne da kod dece razvijaju višu svest o bezbednosti veštine upravljanja stresom, upravljanju konfliktima i sprečavanju seksualnog, rodnog nasilja kroz sve predmete i radionice.

Obuka će biti realizovana tokom narednih nedelja za zaposlene u svim školama kroz projekat sa UNFPA / Populacionim fondom UN.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track