Manje kolju, čekaju se nove cene

UZROK NAVODNE NESTAŠICE MESA

Manje kolju, čekaju se nove cene

Društvo -
Proizvodnja mesa nije povećana kao ni broj grla stoke koja se kolje u klanicama jer je letnji period, pa se ta životna namirnica slabije koristi u ishrani, dok je i ponuda žive stoke dosta manja, rekao savetnik u Privrednoj komori i dodao da se očekuje blagi rast cena mesa i mesnih prerađevina

BEOGRAD – Savetnik u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović izjavio je da je proizvodnja mesa u Srbiji oko 450.000 tona godišnje i biće dobro ako 2012. ostane bar na tom nivou.

“Proizvodnja mesa nije povećana kao ni broj grla stoke koja se kolje u klanicama jer je letnji period, pa se ta životna namirnica slabije koristi u ishrani, dok je i ponuda žive stoke dosta manja”, rekao je Budimović.

Taj stručnjak je upozorio da je ponuda žive stoke smanjena jer se kolju mlađe kategorije junadi i svinja zbog opredeljenja farmera da se ne upuštaju u biznis tova junadi i tovljenika zbog velike neizvesnosti sa nabavkom i cenom koncentrovane i kabaste hrane.

Cena hrane za životinje koja raste u protekla tri-četiri meseca ne može odmah da utiče na stočni fond, koji je u proteklih 10 godina u opadanju oko tri odsto godišnje, rekao je Budimović i objasnio da će poskupljenje hrane za životinje samo dodatno doprineti da broj grla stoke u narednoj godini bude još manji.

„Uništeni stočni fond se neće i ne može brzo oporaviti, a neminovan je i dalji pad broja grla”, upozorio je Budimović, podsećajući da je Srbija 2000. godine imala 4,66 miliona svinja svih kategorija, a sada 3,2 miliona.

Budimović smatra da treba napraviti bilans hrane za životinje i kukuruza koji oko 70 procenata učestvuje u koncentrovanoj hrani za životinje. Kukuruz je najviše šuša pogodila i procene su da je rod desetkovan 50 i 70 procenata.

Govoreći o cenama mesa i mesnih prerađevina, on je rekao da su prognoze da će imati blagi rast, ali da treba izvesti računicu koliko košta tov, a koliko otkup.

„Mnoge klanice imaju i primarnu proizvodnju u stočarstvu i proizvodnji hrane pa otuda i velika raznolikost u ceni mesa u trgovačkim lancima. Treba postaviti i pitanje da li je samo uzrok viših cena hrana za životinje ili i energenti, transport, ambalaža”, naveo je Budimović.

On je dodao da je ovo prilika da se svi učesnici u lancu proizvodnje mesa sinhronizovano dogovore oko pomenutih činjenica.

Proizvođači i prerađivači mesa ranije su rekli da će povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno „podgrejati” i suša, neminovno prouzrokovati poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 procenata.Oni ističu da bi cena žive mere tovljenika trebalo da bude povećana sa sadašnjih 190 do 200 dinara na 250 dinara za kilogram, jer je bez te cene veoma teško zasnovati novu proizvodnju ali i da bi određenim merama trebalo podstaći proizvođače.Trenutno se u Srbiji troši oko 42 kg mesa svih vrsta, po glavi stanovnika, što je daleko ispod evropskog proseka.Prema podacima PKS, potrošnja mesa u Srbiji po stanovniku lane je bila četiri kilograma junetine, 5,4 kilograma ribe, 17,3 kilograma svinjetine i 17,2 kilograma živinskog mesa.Očekuje se rast potrošnje niže vrednih, jeftinijih, kategorija mesa kao i piletine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track