JOŠ JEDNOM DETETU U SRBIJI TREBA 2,5 MILIONA EVRA ZA ZOLGENSMU: Srbija je OVIM mališanima već pomogla u borbi sa opakom bolešću
Foto: Facebook/Printscreen, Fondacija Budi Human, Printscreen/Facebook, Privatna Arhiva, Emilija Jovanović

BASnOSlOVNO SKUPA TERAPIJA

JOŠ JEDNOM DETETU U SRBIJI TREBA 2,5 MILIONA EVRA ZA ZOLGENSMU: Srbija je OVIM mališanima već pomogla u borbi sa opakom bolešću

Društvo -

U Srbiji postoji još jedno dete kome predstoji borba za ozdravljenje i terapiju od 2,5 miliona evra za lek zolgensmu. Informacija o tome potvrđena je na Tviter nalogu Za Gavrilovu pobedu.

Minja Matić, humanitarna akcija
foto: Privatna Arhiva

"Naša drugarica Minja lepo napreduje i ovo je primer koliko zapravo vredi boriti se da se dođe do leka koliko god on bio skup. Nažalost, dok se država ne uključi, mi ćemo morati svim snagama da pomognemo svako dete. Predstoji nam još jedna borba za 2,5 miliona evra, mi moramo da uspemo, ponovo", napisano je na Tviteru.

U odgovoru na jedno od pitanja iz komentara da li to znači da je dijagnoza postavljena još jednom detetu, odgovoreno je potvrdno.

Gavrilo Đurđević upravo je bio poslednje dete u zemlji za čiju se basnoslovno skupu terapiju u inostranstvu sakupljao novac. Građani Srbije nedavno su se približili roku za prikupljanje predviđenog novca, ali bez potrebne sume. Utom je stigla vest da će ostatak novca dati država. Dečak je već sutradan, 25. maja stigao u Budimpeštu na lečenje.

Gavrilo Đurđević
foto: Printscreen/Instgaram/zagavrilovupobedu

Na njegovoj stranici podeljene su informacije o zdravstvenom stanju drugarice Minje Matić, takođe mlade Kragujevčanke, koja svakodnevno napreduje.

Juče su stigle najnovije informacije o zdravstvenom stanju malene Lane Jovanović. Devojčica je ekstubirana zbog rinovirusa, kojim se nedavno zarazila. Njeno zdravlje je, navode, i dalje nestabilno jer vodi bitku da prodiše svojim plućima. Terapiju zolgensmom dobila je pre pola godine.

Lana Jovanović
foto: Printscreen

Oliver Pal Gajodi iz Bajmoka primio je terapiju u martu ove godine. U Budimpešti je bio od januara, kada je sakupljen novac za njegovo lečenje. Posle četiri meseca u inostranstvu, prenose lokalni mediji, dečak se sa porodicom vratio kući.

Oliver Pal Gajodi, za Oliverov život
foto: Facebook

Sofija Markuljević prva je među SMA decom u Srbiji za čije lečenje zolgensmom je prikupljen novac. Devojčica je nedavno proslavila drugi rođendan. Zahvlanost najbližih je nemerljiva. Ipak, kažu da njihova borba i dalje traje.

Sofija Markuljević
foto: Printscreen/Instagram

Anika Manić deo je prošlogodišnje ekipe za čije su lečenje građani skupili potrban novac. Ipak, terapiju još uvek nije primila. Kako su roditelji naveli u svom obraćanju javnosti, predstoji joj novo testiranje u julu, posle koga bi mogle biti objavljene lepe vesti.

Anika Manić
foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track