GRČKA SVAKIH 7 DANA MENJA PRAVILA PUTOVANJA: Nove odluke 6. ili 7. juna, evo da li će i kada biti prihvaćeni antigenski testovi
Foto: Profimedia / ARIS MESSINIS / AFP

najnoviji set mera donet u subotu

GRČKA SVAKIH 7 DANA MENJA PRAVILA PUTOVANJA: Nove odluke 6. ili 7. juna, evo da li će i kada biti prihvaćeni antigenski testovi

Društvo -

Posle skoro godinu i po dana ponovo se planiraju putovanja, granice Evrope se polako otvaraju. Grčka jednom nedeljno objavljuje novu listu pravila za ulazak u zemlju.

Najnoviji set donet je u subotu, a za građane Srbije pravila se nisu mnogo promenila.

Nova-stara odluka, koja će važiti za srpske državljane do 7. juna, jeste da deca starija od pet godina moraju da imaju negativan pi-si-ar test.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže da se sa grčkim ministrom intenzivno razgovara o tome da ta granica bude pomerena na minimum 10 ili čak 12 godina i da to treba očekivati najkasnije sredinom ili krajem ovog meseca.

Prema njegovim rečima, epidemijska situacija u Grčkoj nije sjajna, očekivao se veći pad broja zaraženih i zbog toga ostaje ova granica za decu od pet godina.

Navodi da se nova pravila grčkih vlasti mogu očekivati za nekoliko dana, 6. ili 7. juna.

Očekujemo da će Grci prihvatiti antigenske testove

"Takođe, imamo situaciju sa negativnim antigenskim testom koji još nije uveden kao alternativa pi-si-ar testu, ali nadamo se da će to biti, imamo uveravanja da će to biti veoma brzo", rekao je Seničić.

Zeleni sertifikat kod nas već funkcioniše, navodi Seničić i dodaje da on nije neophodan za ulazak u Grčku. "I dalje granicu možemo preći sa drugim papirima, sa sertifikatima o vakcinaciji ili o pi-si-ar testiranju", rekao je direktor Jute.

Dobra vest je, kaže, da od juče svi mogu da izvade "zeleni setrifikat" u poštama Srbije.

Seničić napominje da i potvrda o preležanoj koroni može da pomogne pri prelasku granice.

Aleksandar Seničić
foto: Printscreen/RTS

"Ako ste preležali koronu, to se potvrđuje ili pozitivnim pi-si-ar testom koji je urađen kada je dijagnostikovana bolest i koji ne sme biti mlađi od dva meseca, a ni stariji od devet meseci. Isti slučaj je i sa antigenskim testom", rekao je Seničić.

Grci su zadržali pravo da nasumično testiraju putnike na graničnim prelazima.

"Do sada je bilo osamdesetak naših putnika, u Grčkoj je tek par hiljada ljudi. Najčešće se iz jednog autobusa proverava dvoje ili troje ljudi. Ne dešava se tako često", rekao je Seničić.

Za sada nije bilo pozitivnih prilikom tih testiranja.

Šta ako se razbolite

Inače, Grčka je uz Crnu Goru jedina zemlja koja podmiruje kompletne troškove lečenja ukloliko se razbolite.

"Ukoliko se razbolite, bićete smešeni u karantinski prostor o trošku države", rekao je Seničić.

Ako putujete avionom, nema ograničenja, ista je procedura, ista je dokumentacija potrebna i po dolasku na aerodrom obavlja se nasumično testiranje.

"Ono što je razlika i ono što je važno, jeste da je u povratku potreban negativan pi-si-ar test za naše građane koji nisu vakcinisani, ili ćete preuzeti uverenje o karantinu, a onda tokom karantina uraditi testiranje i izaći iz njega", rekao je Seničić.

Granični prelazi imaju različito radno vreme. Tako prelaz Evzoni radi od 7 do 23 sata po grčkom vremenu, a prelaz Promahonas non-stop.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track