Najnovije vesti

POČINJE GLOBALNO ONLAJN GLASANJE ZA EVROPSKU NAGRADU ZA PRONALAZAČE: Svi mogu da glasaju, u finalu i naša naučnica!
Foto: Youtube Printscreen

i građani srbije i dijaspora mogu da daju svoj glas

POČINJE GLOBALNO ONLAJN GLASANJE ZA EVROPSKU NAGRADU ZA PRONALAZAČE: Svi mogu da glasaju, u finalu i naša naučnica!

Društvo
12:58h

MINHEN - Svi građani Srbije, kao i dijaspora, mogu od danas glasati za srpsku naučnicu Gordanu Vunjak-Novaković, koja je u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače nominovana u kategoriji Životno delo za inovativni doprinos u biomedicini.

Pobednike u 5 kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, a javnost odlučuje ko će dobiti Nagradu publike. Glasanje je jednostavno i otvoreno za sve građane i dijasporu do 17. juna na sajtu https://popular-prize.epo.org/.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled COVID-19. Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života. Evropski zavod za patente (EZP) će u četvrtak, 17. juna 2021. biti domaćin prve online ceremonije dodele Evropske nagrade za pronalazače, koju će gledaoci moći da gledaju u živo na inventoraward.org.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track