01:38

Šta kažu roditelji i psiholozi o novom Zakonu o kažnjavanju dece

KURIR TELEVIZIJA

ZAKON O KAŽNJAVANJU DECE PODELIO JAVNOST: Roditelji se slažu, a psiholozi vide OPASNOST! ANKETA

Društvo -

O novom zakonu o zabrani roditeljima da fizički kažnjavaju decu uveliko se priča. Zakon bi trebalo da se usvoji u septembru, onima koji udare dete, nakon prijave Centru za socijalni rad, ono će biti i oduzeto.

Roditelji bi ubuduće trebalo decu da vaspitavaju isključivo rečim, sa čime se i slaže praksa, smatrajući da je ovakav oblik kažnjavanje dece samo odraz nečije nemoći, građani imaju podeljenja mišljenja.

- Deca nisu zrele osobe, ona ako se malo ćušnu od strane roditelja ili bliske osobe, to je kao kad mečka ćuđne meče kad nije dobro - rekao je jedan sagovornik, dok ima i onih koji se slažu sa predloženim zakonom.

zakon o kažnjavanju
foto: Kurir Televizija

- Ja sam protivnik bilo kakvog fizičkog kažnjavanja nad decom i mislim da to nije dobar model na kojima ćemo deci da uputimo poruku - rekla je jedna majka.

zakon o kažnjavanju
foto: Kurir Televizija

Gordanu Plemić iz udruženja "Roditelj" višegodišnje roditeljsko iskustvo naučilo je ovakvo kažnjavanje dece ne doprinosi ničemu.

zakon o kažnjavanju
foto: Kurir Televizija

- Kroz moje iskustvo kao roditelj sam naučila da takav način donosi najmanje rezultata, da na taj način postupam kada osetim nemoć, kada nisam u mogućnosti da rešim situaciji da rešim situaciju - rekla je Plemićeva.

Ipak, psiholog Branka Tišma smatra da ovakav zakon predstavlja opasnost.

zakon o kažnjavanju
foto: Kurir Televizija

- Roditelj će biti ugrožen. Roditelj je već u ovom sistemu ugrožen. Roditeljstvo nam je u velikoj meri ugroženo na razne načine i radnim vremenom, poslom, zahtevima, nepostojanje etičkih i društvenih, socijalnih normi - rekla je Tišma.

(Kurir.rs)

OVDE MOŽETE UŽIVO DA GLEDATE KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:04

VESNA TOMIĆ U PULSU SRBIJE Sve više tinejdžera ima problem sa kontrolom besa, uzrok je preveliko korišćenje savremenih tehnologija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track