NE UMETE DA PREUZMETE DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT Lako je, par klikova! Od srede ga besplatno možete dobiti u poštama širom Srbije
Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

korak po korak, Dosad ga je preuzelo više od 130.000 ljudi

NE UMETE DA PREUZMETE DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT Lako je, par klikova! Od srede ga besplatno možete dobiti u poštama širom Srbije

Društvo -

Kada ste sve ove korake uradili, digitalni zeleni sertifikat stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu. Ukoliko putujete, sačuvajte ga u mobilnom telefonu ili ga odštampajte

BEOGRAD - Idete na put i treba vam digitalni zeleni sertifikat, a ne znate kako da ga preuzmete. Ovo je najkraći put do njega. Od srede ga možete dobiti i u poštama širom Srbije.

OVDE KLIKNITE I PREUZMITE SVOJ SERTIFIKAT

Potvrda o vakcinaciji, rezultati testiranja na kovid - svi ti podaci se nalaze na vašem digitalnom zelenom sertifikatu. Do sada ga je preuzelo više od 130.000 ljudi. Da biste i vi, prvi korak je registracija na portalu e-Uprava, objavio je RTS.

digitalni zeleni, digitalni zeleni sertifikat
foto: eUprava Printscreen

"Građani ostavljaju ime, prezime, ostavljaju sliku svoje lične karte ili pasoša, broj lične karte, mejl adresu i biraju šifru. Na taj način se registruju. Kada su registrovani biraju digitalni zeleni sertifikat i kada odaberu ovu uslugu, mogu da izaberu da li žele sertifikat na srpsko-engleskom, srpsko-kineskom jeziku", navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za e-Upravu.

Kada ste sve ove korake uradili, digitalni zeleni sertifikat stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu. Ukoliko putujete, sačuvajte ga u mobilnom telefonu ili ga odštampajte.

"Sa sve više zemalja Ministarstvo turizma sklapa sporazume o priznavanju digitalnog sertifikata. U ovom trenutku to su: Grčka, Mađarska, UAE, Turska, Slovenija", kaže Jovanović.

Da li su svi podaci koji su uneti sigurni?

"Svi podaci se čuvaju po najvišim bezbednosnim standardima u državnim data centrima - Beograd i Kragujevac", navodi Jovanović.

Ukoliko sami ne znate da preuzmete zeleni digitalni sertifikat, to možete učini u 200 pošta širom Srbije. Za to vam je potreban pasoš.

"U par koraka, uz važeći pasoš potpuno besplatno dobiće potvrdu, odnosno dobiće list digitalnog zelenog sertifikata. Želimo da istaknemo da će od 7. juna i svim stranim građanima koji su primili vakcinu u Srbiji biti omogućeno da na šalterima preko 200 pošta podignu digitalni zeleni sertifikat", naglašava Bojana Nikolić, direktorka Funkcije usluga JP "Pošta Srbije".

Spisak pošta u kojima se izdaje digitalni zeleni sertifikat objavljen je na sajtu "Pošte Srbije".

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track