01:37

PLINSKA BOCA KAO SERIJSKI UBICA!

KURIR TELEVIZIJA

PLINSKA BOCA KAO SERIJSKI UBICA! Stručnjaci upozoravaju šta NIKAKO ne bi trebalo da radite ako koristite GAS

Društvo -

Nedavna eksplozija u Čika Ljubinoj ulici, u centru Beograda, poslednja je u nizu nesreća prouzrokovanih eksplozijama plina koje se s vremena na vreme događaju u našoj zemlji.

Mnoga domaćinstva koriste plinske boce jer je gas jeftinije rešenje od struje, a pitanje koje se nameće jeste da li ih pravilno koristimo i šta moramo da znamo pri kupovini boca. Zvanični distributer gasa Nenad Tasić istuiče da plinska boca mora da bude atestirana i pravilno postavljena.

"Ono što je najvažnije jeste da se prilikom montaže zameni gumica. Prethodna se skine i stavi se nova gumica. To je prvi korak. Ako nešto posumnjaju, tu je najobičniji deterdžent, ukoliko ima mehurića znači da je boca neispravna, da nije dobro montirana", navodi Tasić.

Neispravni ventili glavni su uzrok požara, jer ispuštaju malu koncentraciju gasa koja u dodiru sa vazduhom i varnicom stvara plamen.

Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda kaže da ako dođe do curenja boce, a nalazite se pored nje, ipak ima vremena da se reaguje.

"Zatvorite ventil na boci, otvorite prozire, isključite struju i napustite prostor", glavni je savet vatrogasaca, a u slučaju da ulazite u prostor i osetite miris gasa, preporuka je da ne ulazite.

Inače, u Srbiji postoji svega nekoliko ovlašćenih distributera plinskim boca, zato posebno treba biti obazriv pri kupovini, jer za hiljadu dinara jeftiniju bocu ne vredi rizikovati život.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track