AKADEMICI ODGOVORILI NA PROZIVKE MINISTARKE ČOMIĆ: Stavovi Odbora za standardizaciju srpskog jezika nisu stavovi SANU
Foto: Marina Lopičić

Reakcija

AKADEMICI ODGOVORILI NA PROZIVKE MINISTARKE ČOMIĆ: Stavovi Odbora za standardizaciju srpskog jezika nisu stavovi SANU

Društvo -

Povodom izjave ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić našem listu da poziva SANU na saradnju u izradi svih podzakonskih akata potrebnih za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, "kako u oblasti jezika za zanimanja u ženskom rodu, tako i za obezbeđivanje 40 odsto manje zastupljenog pola u sopstvenom sastavu", juče je reagovala Akademija izražavajući spremnost za saradnju, ali i napomenom "da stavovi Odbora za standardizaciju srpskog jezika nisu stavovi Srpske akademije nauka i umetnosti".

- Osnivači Odbora za standardizaciju srpskog jezika su tri akademije nauka i umetnosti (SANU, CANU i ANURS), Institut za srpski jezik SANU, Matica srpska i fakulteti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na kojima se studira i izučava srpski jezik, te Srpska književna zadruga. Odbor deluje pri Institutu za srpski jezik SANU, koji je takođe potpuno samostalna naučna institucija, čiji SANU jeste osnivač, ali koja ima svoje naučne i upravne organe - navedeno je u saopštenju SANU, u kom se dodaje:

- Zašto je ministarka Čomić iznela nezadovoljstvo delovanjem SANU, nismo u mogućnosti da razumemo. Njena dobronamerna opaska o malom broju članica u redovima SANU u saglasju je s naporima Akademije da tu tendenciju promeni, što je više puta i javno izrečeno.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika ranije je ocenio neophodnim da Ustavni sud proglasi neustavnim Zakon o rodnoj ravnopravnosti jer su, kako su naveli, odredbe tog zakona suprotne normama srpskog književnog jezika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track