POČELO JE: Sedam država EU već uvelo KOVID PASOŠE, prihvataće se i kineska vakcina!
Foto: Prinscreen

kako ćemo putovati

POČELO JE: Sedam država EU već uvelo KOVID PASOŠE, prihvataće se i kineska vakcina!

Društvo -

Sedam država članica EU - Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska uvele su EU digitalne sertifikate, a Evropska komisija (EK) će 6. juna razgovarati i o priznavanju sertifikata iz tzv. trećih zemalja, u koje spada i Srbija.

Inače, Unija je 1. juna pokrenula sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilkom putovanja unutar EU, a očekuje se da uredba o primeni digitalnih sertifikata stupi na snagu 1. jula.

Preporuka će, prema najavama, biti da se prihvate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove - "Fajzer-Biontek", "Astra Zeneka", "Moderna", "Džoson i Džonson", ali i one koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila za hitnu upotrebu, među kojima je i vakcina kineskog proizvođača "Sinofarm" kojom se vakcinisao najveći broj naših građana.

Tatjana Matic
foto: Ana Paunković

- Naši digitalni sertifikati su u potpunosti usklađeni sa evropskim propisima u odnosu na tehničke specifikacije i očekujemo da u okviru preporuka o prihvatanju digitalnih sertifikata trećih zemalja Srbija među prvima dobije "zeleno svetlo", naročito imajući u vidu da je naša zemlja među liderima prema stepenu imunizacije svog stanovništva - kaže za Kurir Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona dodaje da naša zemlja već ima regulisano priznavanje digitalnih sertifikata sa Grčkom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskom, Slovenijom i Češkom.

Grčka
foto: Profimedia, Accuweather Printscreen

- Sa Češkom će stupiti na snagu 8. juna, a pokrenute su inicijative i u toku su dogovori i pripreme i sa mnogim zemljama članicama EU i iz drugih delova sveta. Takođe, ima zemalja koje priznaju naše sertifikate i bez formalnih ugovora, kao što su Hrvatska i Kipar - navodi ona i dodaje:

- Kako je ostavljena mogućnost da svaka evropska zemlja donese odluku o tome koje će vakcine prihvatati, kao i u svetlu odobrenja SZO vakcine "Sinofarm" i potražnje određenih zemalja za ruskom vakcinom, očekujemo da sve vakcine koje naši građani imaju na raspolaganju, budu priznate u većem delu EU, svakako uključujući i one koje je EMA već odobrila.

Mirsad Đerlek
foto: Kurir televizija

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže za Kurir da je za sada sigurno da će biti priznate vakcine koje su odobrile EMA i SZO, među kojima je i "Sinofarm", ali da ne očekuje da u ovoj grupi za sada bude i "Sputnjik V".

vakcina, koronavirus, kovid vakcina, Sputnjik V
foto: Shutterstock

- Umesto na spašavanje ljudskih života ovo pitanje je prebačeno na geopolitički teren. Međutim, nadam se da će zemlje EU koje zavise od turizma voditi malu drugačiju politiku, posebno što su neke od zemalja članica i same koristile "Sputnjik V". Ipak je ovo samo preporuka i siguran sam da se turističke zemlje neće tako lako odreći ni ruskih ni svih drugih turista koji su primili ovu vakcinu.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

U svemu prvi

Izrael odustaje od sertifikata

dok u Evropi tek pipremaju teren za digitalne sertifikate Izrael, koji ih je prvi, još u martu, uveo, sada odustaje od njih, jer je, kako smatraju, zbog velikog broja vakcinisanih i pada broja zaraženih, nestala potreba za njima.

Ohrabruje

Novih 218 obolelih

bolnica, pacijenti, respirator
foto: Zorana Jevtić

U Srbiji je u prethodna 24 sata na koronavirus testiran 10.101 građanin od kojih je 218 novozaraženih. Preminulo je devet pacijenata dok se na respiratorima nalazi 36 obolelih.

ČINJENICE

Zemlje koje priznaju naše sertifikate

- Grčka

- Turska

- Ujedinjeni Arapski Emirati

- Mađarska

- Slovenija

- Češka

- Bugarska

- Češka (od 8. juna)

- Hrvatska (bez formalnog ugovora)

- Kipar (bez formalnog ugovora)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track