PLJAČKA: Direktorka spiskala milion i po evra za tri godine na stimulacije i nagrade!
Foto: Printscreen

RASIPANJE

PLJAČKA: Direktorka spiskala milion i po evra za tri godine na stimulacije i nagrade!

Društvo -

Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd (ATUSS), kao naslednik Visoke škole elektrotehnike i računarstva (VIŠER), mora da do
12. jula vrati čak oko 180 miliona dinara u budžet, jer je dr Vera Petrović delila pare i šakom i kapom

Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd (ATUSS) mora da vrati oko 180 miliona dinara, iliti oko milion i po evra, u državni budžet jer je inspekcija ustanovila da je njena predsednica dr Vera Petrović, još od vremena dok je vodila Visoku školu elektrotehnike i računarstva (VIŠER), koja je sada deo ATUSS, toliko para nenamenski i protivzakonito spiskala, nezvanično saznaje Kurir.

Samo za poklone za rođendane, Osmi mart i nagrade spiskano je, kako saznajemo, oko 30 miliona dinara!

Budžetska inspekcija Ministarstva finansija ustanovila je da je taj novac nenamenski potrošen na razne stimulacije, nezakonito povećanje plata i nagrade u periodu od 1. januara 2018. do 1. februara 2021.

Široko

Inspekcija je češljala poslove Visoke škola elektrotehnike i računarstva, koja je u avgustu 2019. postala Odsek Visoka škola elektrotehnike i računarstva pri ATUSS kao pravnom sledbeniku škole. Na poziciji direktorke pomenute Visoke škole, a potom i predsednice ATUSS je dr Vera Petrović, koja je čašćavala sebe i sebi bliske i odane ljude na poslu parama škole, odnosno akademije, a imala je i „razumevanja“ za sve zaposlene deleći im poklone za rođendane. Svaki zaposleni je, kako saznajemo, dobijao po 10.000 dinara za rođendan, a žene i po 20.000 za Osmi mart. Na ime nagrada, među kojima su bile i Svetosavske, i rođendana spiskano je oko 30 miliona dinara. Povećavanje plata, na koje donekle i imaju pravo jer se ATUSS delom finansira i iz sopstvenih prihoda, odnosno novcem studenata, bilo je mimo zakona, utvrdila je inspekcija. Uvećavani su koeficijenti na ime rukovođenja. Stimulacije su deljene za sve i svašta (videti okvir). A to za šta su deljene stimulacije uglavnom je bilo deo redovnog i regularnog posla za koji su svi oni i dobijali platu. Takođe, na ATUSS su dodeljivane i stimulacije za članstvo u komisiji za javne nabavke, iako po zakonu na to nemaju pravo.

Inspekcije svaki dan

Vera Petrović je sebi za nešto malo više od tri godine isplatila više od 10 miliona dinara na ime stimulacija. Samo 50.000 dinara uzela je za to što je dodeljivala diplome studentima, a što joj je i u opisu posla. Pomoćnik direktorke nakrcao je više od pet miliona dinara stimulacija za pomenute tri godine.

Petrovićeva nam je juče kad smo je pozvali rekla da ne može trenutno da priča jer su u Akademiju došli i predstavnici Državne revizorske institucije, ali da će kasnije razgovarati s nama. Rekla je da u ponedeljak stiže i prosvetna inspekcija. Kasnije nije odgovorila na naš poziv i poruku s pitanjima.

Akademija ima rok do 12. jula da vrati pare u budžet. Tada ističe 90 dana, koliki je rok dala budžetska inspekcija.

Za šta su deljene stimulacije:

l nastava na više predmeta

l konsultacije sa studentima

l učešće u radu nastavnog veća

l rukovođenje

l obim posla

l tačnost

l radna disciplina

l odnos prema studentima

l racionalizacija posla

l kvalitet rada

l povećanje odgovornost

Mlada akademija

Formirani pre dve godine

l Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija u Beogradu (ATUSS) formirana je odlukom Vlade Srbije 29. avgusta 2019, tako što su u njen sastav ušle nekadašnje Visoka škola elektrotehnike i računarstva, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Visoka građevinsko-geodetska škola, Visoka železnička škola i Visoka tekstilna strukovna škole za dizajn, tehnologiju i menadžment.

J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track