VUČIĆ I PUTIN POKRENULI PROIZVODNJU SPUTNJIKA V! Institut Torlak počeo da pravi rusku vakcinu u Srbiji!
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, screenshot Tanjug

VAŽAN DAN ZA SRBIJU

VUČIĆ I PUTIN POKRENULI PROIZVODNJU SPUTNJIKA V! Institut Torlak počeo da pravi rusku vakcinu u Srbiji!

Društvo -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin prisustvuju putem video linka, početku proizvodnje prve komercijalne serije vakcine Sputnik V na Institutu za virusologiju i serume „Torlak“.

Vučić i Putin označili su večeras početak proizvodnje vakcine "Sputnjik V" u Srbiji, na Insitututu "Torlak. Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u "Torlaku" pritisla je direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.

Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu. U prvom periodu, od četiri do šest meseci, "Torlak" će proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V".

Očekuje se da bi prva vakcina iz "Torlaka" mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10-ak dana. Avion iz Rusije sa komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd. Predsednik Vučić je u svom obraćanju poručio:

"Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku Predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv virusa Kovid 19.

Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ''Sputnjik Ve'' u Srbiji. Humanost Predsednika Putina i celog ruskog naroda, pomoći će Srbiji da ''Institut Torlak'' postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

Čovekoljublje koju Ruska Federacija danas iskazuje prema građanima Republike Srbije, predstavlja svedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dve Države i naši bratski narodi danas baštine. U svim međunarodnim forumima naše dve zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku.

Poštovani Vladimire Vladimiroviču, velika mi je čast i lična privilegija da danas uz Vas, uvaženu i veliku istorijsku ličnost, u ime Republike Srbije upravo ja pokrenem proizvodnju naše rusko-srpske vakcine. Vi ste u jednoj prilici rekli da je vakcina ''Sputnjik Ve'' efikasna poput legendarne automatske puške ''Kalašnjikov''.

Uveravam Vas da je ''Institut Torlak'' takođe efikasan kao Kalašnjikov. Danas nam iz bratske Rusije stiže i municija za naše oružje protiv Kovid 19. Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju 4 miliona doza vakcine ''Sputnjik Ve''.

Želim da ovom prilikom čestitam Ruskom fondu direktnih investicija, ''Generijum'' i našem ''Torlaku'' na izuzetno brzoj i kvalitetnoj saradnji.

Dragi građani Srbije, imamo vakcinu! Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!

Živela Rusija! Živela Srbija!" poručio je Vučić

Aleksandar Vučić, institut Torlak
foto: screenshot Tanjug

Direktorka Instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković obraćajući se zvaničnicima istakla je da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju vakcinom Sputnjik V.

"Zahvaljjujući toj vakcini i njenoj visokoj efikasnosti od 96,6 odsto, Srbija je očuvala zdravlje svojih građana", naglasila je ona.

Rekla je i da je danas Srbija među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 odsto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog proseka.

Aleksandar Vučić, institut Torlak
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Stoiljković je navela i da je saradnja Instituta "Torlak" i Ruskog fonda direktnih investicija uspešan primer saradnje dve zemlje u vreme krize.

"Zahvalni smo ruskom državnom rukovodstvu i rukovodstvu Ruskog fonda na podršci Torlaku i Srbiji", rekla je ona i posebno istakla ulogu predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, zahvaljujući kojima, kako je rekla, Srbija postaje prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu na svojoj teritoriji.

Nakon obraćanja, Stoiljković je zamolila predsednike Putina i Vučića da joj odobre da pritiskom na zeleno dugme pokrene proizvodnju vakcine Sputnjik V.

vakcina
foto: printscreen

Predsednik Vučić istakao je ranije danas da je ponosan na ovaj posao, te da će Srbija ponudi ruske vakcine svim zemjama regiona, Evrope i sveta, dodajući da je to od izuzetnog značaja za naš farmaceutski i zdravstveni sistem, koji će biti dodtno ojačan.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povom obratio se i argentinski predsednik Alberto Fernandes.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je ranije da će se u prvom periodu od četiri do šest meseci proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V"

Očekuje se da bi prva vakcina iz Instituta "Torlak" mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja