Najnovije vesti

USPEH KRUŠEVAČKIH UČENIKA NA TAKMIČENJU IZ PREDUZETNIŠTVA: Kompanija iz gimnazije najbolja u Srbiji, boriće se za evropski vrh
Foto: ž. m.

svaka čast

USPEH KRUŠEVAČKIH UČENIKA NA TAKMIČENJU IZ PREDUZETNIŠTVA: Kompanija iz gimnazije najbolja u Srbiji, boriće se za evropski vrh

Društvo
18:32h

. Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, osnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

Organizacija Dostignuća Mladih, uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup, realizovala je nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija.

Preko 250 učenika iz 19 gradova iz svih delova naše žemlje učestvovalo je u ovogodišnjim regionalnim takmičenjima programa Učenička kompanija, a 20 pobedničkih timova iz 16 gradova i opština: Bačke Palanke, Beograda, Knjaževca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Svrljiga, Užica i Zaječara – plasiralo se na nacionalno finale.

Odluku o pobedi na nacionalnom finalu doneo je stručni žiri u sastavu: Marija Škrbić Dražić, Koordinatorka za razvoj zajednice i društvenu odgovornost u kompaniji ManpowerGroup Srbija, Svetlana Kijevčanin, Vođa tima za razvoj kadrova i obuka na USAID-ovom programu za konkurentnu privredu Katarina Milićević, Menadžer partner brenda KARE za Srbiju.

Kruševac, gimnazija, takmičenje, preduzetništvol
foto: Ž. M.

Borislav Despotović, novinar i urednik Radio-televizije Vojvodina, koji je u konkurenciji fenomenalnih ideja srednjoškolaca, istakao sledeće kao pobedničke.

"Prvo mesto osvojila je učenička kompanija Nature Supreme iz Gimanzije u Kruševcu, koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi. Dizajnirali su “Drop”, spravicu koja se implementira u stablo s ciljem ekstrakcije vode iz drveta.

Drugo mesto osvojili su učenici iz učeničke kompanije Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije, koja se bavi kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja. Ovi mladi kreativci zalažu se za unapređenje obrazovnog sistema uvođenjem virtuelnih sadržaja u učionicu zbog čega razvijaju i edukativne video materijale za nastavnike.

Treće mesto zauzela je učenička kompanija koja je privukla posebnu pažnju naše medijske javnosti – EkoLim iz gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Ovi srednjoškolci razvili su solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a koji je napravljen od upotrebljenih limenki.

Posebnu nagradu za primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju dodelila je kompanija Telegroup Ltd i njeni predstavnici: Kristina Knežević i Srđan Nasković koji su ovu nagradu uručili kompaniji EduGames iz Prve kragujevačke gimnazije.

Članovi Alumni kluba organizacije Dostignuća Mladih uručili su i posebne nagrade: prvu za timski duh, koja je otišla u ruke kompanije BioFilter iz stručne škole „Dušan Trivunac Dragoš“ iz Svrljiga. Druga tradicionalna nagrada pod nazivom ‘’Mladi lideri“ pripala je srednjoškolcima koji su posebno istakli svoje liderske veštine, a oni su: Lazar Filipović iz učeničke kompanije Infinity, Tamara Ristić iz kompanije Vestra, Petar Mihajlović iz tima EduGames, Anđela Kanjo iz Moveably i Stefan Ignjatović iz Aquainno ekipe!

Talentovane gimnazijalke iz Kruševca: Jovana Radisavljević, Nikolina Radović i Tanja Mladenović, učenice treće godine, pod mentorstvom profesorke Marije Urošević, predstavljaće sa svojom idejom Srbiju na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula, a gde će imati priliku da odmere snagu svoje kreativnost u konkurenciji učeničkih kompanija iz 40 zemalja Evrope. Sjajna vest je da će sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiti mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade, koju dodeljuje glas javnosti, tako da ćemo naše srednjoškolce moći da podržimo i onlajn glasanjem i obezbedimo im pobedu. Kurir.rs/ Ž. M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track