KURIR TELEVIZIJA

ZLATNA PRAVILA SIGURNE VOŽNJE: Prof. dr Boris Antić: Ako vozači nisu svesni da su odgovorni za tuđe živote, ne treba ni da voze

Društvo -

Profesor Saobraćajno fakulteta u Beogradu dr Boris Antić uključio se u program "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji gde je govorio o sve učestalijim saobraćajnim nesrećama sa tragičnim ishodom.

Kako je naveo, u faktorima koji doprinose nastanku saobraćajne nesreće najviše utiče čovek, sa 93 procenata i put sa 30 procenata.

Ono što je ohrabrujuće, od nedavno su na snagu stupili licencirani revizori, koji će proveravati put.

dr Boris Antić
foto: Kurir televizija

- Prvi licencirani revizori i proverači puta u našoj zemlji licencirani su od strane Agencije za bezbednost saobraćaja, a to je važno, zato što su lokalne samozuprave na svim lokalnim putvima dužne da vrše proveru saobraćaja, dakle, jedan multidisciplinarni tim mora da izađe na lice mesta da prošeta i da se provoza tim putem i ukaže na neke elementarne nedostatke - navodi prof. Antić.

Kao jedno od osnovnih pravila bezbednog saobraćaja dr Antić je naveo vezivanje pojasa.

- Pojas je nešto što je obavezno na svakom putu, bez obzira gde vozimo i kojom brzinom se krećemo - izrečit je.

Vozači su skloni da misle da neki put toliko dobro poznaju da mogu voziti i zatvorenim očima, a dr Boris Antić naglašava da je vožnja "napamet" zabranjena.

dr Boris Antić
foto: Kurir televizija

- Bez obzira koliko puta ste prošli nekim putem, vi morate da vodite računa o svemu. Jako je važno da ljudi, bez obzira na to koliko dobro pooznaju neki put obrate pažnju na saobraćajnu signalizaciju prilikom učešća u saobraćaju, ona je azbuka - naglašava.

O upotrebi mobilnog telefona tokom vožnje dr Antić je izričit:

- Bilo koje ometanje pažnje, tj. sketanje pažnje vozaču sa puta je opasno. Bukvalno sekunde su dovoljne da se dogodi nesreća i nikako ne smemo dozvoliti da nam pogled bude usmeren bilo gde, osim na put.

Posebno tokom vožnje moraju biti odgovorni vozači autobusa i teretnih vozila, koji se često neprimereno ponašaju tokom vožnje.

- Vozači autobusa i teretnih vozila moraju biti svesni da je život mnogih ljudi u njihovim rukama i ukoliko nisu svesni te odgovornosti trebalo bi da se potraže u nekoj drugoj profesiji - kaže Boris Antić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:48

ODRŽAN BEOGRADSKI MARATON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track