Najnovije vesti

OBELEŽITE SPASOVDAN UZ KURIR: U četvrtak, 10. juna, poklon ikona VAZNESENJE GOSPODNJE sa zlatotiskom i molitvom i magazin ZDRAVLJE
Foto: Kurir

OBELEŽITE SPASOVDAN UZ KURIR: U četvrtak, 10. juna, poklon ikona VAZNESENJE GOSPODNJE sa zlatotiskom i molitvom i magazin ZDRAVLJE

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak, 10. juna, obeležavaju Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan. Tog dana, Kurir poklanja ikonu VAZNESENJE GOSPODNJE sa zlatotiskom i molitvom.

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine, kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljen 1993. godine, kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Po hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hrist ponovo javio i rekao: Idite po svemu svetu i propovedajte jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje, biće osuđen, navodi se u Novom zavetu.

Za Spasovdan kao krsnu slavu klalo se jagnje i spremala se cicvara. Inače, naši stari nisu pili mleko od od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da tog dana ne valja da se muškarci briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju, pa to nisu ni činili. Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve, gde se narod okupljao i veselio.

Kao drugi poklon dobićete magazin Zdravlje:

HRONIČNE RANE - morate da rešite problem! Nemojte da se šalite sa ovim stvarima, nisu naivne. Rekonstruktivna hirurgija raspolaže tehnikama čijom primenom može da se savlada svaki otvor na koži.

Opasnost - mnogim bolesnicima ne prijaju vrućine.

Kičma - leđa vole da ih stalno pazite i malo mazite.

Makrobiotika - poslušajte savete majčice prirode.

Malina - kao ruža mirisna i blagom bogata.

10 stvari koje kafa radi vašem mozgu - proverite šta je istina, a šta ste umislili.

Ljubimci - kako na put u dobrom raspoloženju?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track