Najnovije vesti

KOMISIJA DANAS DAJE ZELENO SVETLO ZA VAKCINACIJU NAJMLAĐIH: Poznato koja bi deca prva mogla da prime cepivo protiv korone
Foto: Pritnscreen/Youtube/RTS

kovid

KOMISIJA DANAS DAJE ZELENO SVETLO ZA VAKCINACIJU NAJMLAĐIH: Poznato koja bi deca prva mogla da prime cepivo protiv korone

Društvo

Komisija Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije danas će odlučiti da li će se vakcina protiv koronavirusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da očekuje da će komisija dati pozitivnu ocenu i da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti. Đerlek je naglasio da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole.

- Komisija je sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta i ja zaista imam puno poverenje u našu Agenciju. Očekujem da će dati pozitivno svetlo i sertifikat koji će dati upotrebu "Fajzerove" vakcine za decu od 12 do 15 godina - kaže Đerlek.

Istakao je da su američka agencija FDA i evropska agencija EMA već dale saglasnost za upotrebu "Fajzerove" vakcine kod dece tog uzrasta.

Do kraja meseca 50 odsto vakcinisanih

Đerlek naglašava da je realno očekivati da se ostvari cilj od 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

- Mi sa presekom od sinoć u 22 sata imamo 2.643.000 prvih doza što je 48 odsto, a drugih doza 2.268.000, to je nekih 37 odsto. Ako nastavimo ovakvim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto - rekao je Đerlek.

Ukazao je da je naredni cilj da do jeseni bude 60-70 odsto vakcinisanih kako bismo imali i što mirniju jesen.

Đerlek je dodao da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti gde upala pluća može da bude vrlo ozbiljan faktor i da ugrozi njihovo zdravlje.

- Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom na to da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci - dodao je Đerlek.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja