EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Crkva u Prištini je vlasništvo SPC, grafiti su otvorena pretnja
Foto: Printscreen/RTS

prava moraju da se poštuju

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Crkva u Prištini je vlasništvo SPC, grafiti su otvorena pretnja

Društvo -

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je proslavljanje verskih praznika u objektima koji su vlasništvo SPC pitanje fundamentalnih verskih prava koja su zakonski regulisana i moraju da budu poštovana bez ikakvog uslovljavanja.

Eparhija je to saopštila povodom izjava političkih predstavnika kosovskih Albanaca i otvorenih pretnji u štampi u vezi jučerašnje svete liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini, a koji, navodi Eparhija neskriveno podstiču etničku i versku netrpeljivost.

Kako se navodi, proslava praznika Vaznesenja Hristovog u hramu Hrista Spasa u centru Prištine, koji je u vlasništvu SPC, ne može i ne sme da se tretira kao političko pitanje, kao što se tako ne mogu posmatrati ni obredi koje vrše predstavnici drugih verskih zajednica u svojim verskim objektima.

Eparhija podseća da je hram Hrista Spasa upisan u katastar i da se nalazi na zemljištu koje se po katastarskim podacima vodi na SPC, a ne Univerzitet u Prištini, koji godinama "bez ikakve pravne osnove pokušava da ukloni ovaj hram".

"Nametati Crkvi obavezu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda unutar svojih hramova ne predstavlja samo kršenje civilizacijskih normi u poretku uspostavljenom nakon Drugog svetskog rata, već i pravnih propisa koje su donele upravo vlasti u Prištini i koji su i dalje važeći. Stoga, oni koji bi da se javno pozivaju na propise kako bi njima pokušali da prikriju otvorenu mržnju i diskriminaciju prema jednoj verskoj zajednici, te iste propise prvo treba da pročitaju", navodi se u saopštenju.

Podseća se i da, iako je u toku sudski proces u kome Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram, to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat.

Ocenjuje se i da su sve češći i intenzivniji pokušaji negiranja verskih i imovinskih prava, identiteta i ustavom zagarantovanog imena Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji od strane kosovskih institucija, što je tužan pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja verskih sloboda na ovom prostoru.

Eparhija kao poseban skandal ističe to što je na vratima jedne crkve ispisana parola mržnje, koju smatra otvorenom pretnjom i zbog čega od Policije Kosova traži da počinioce pronađe i preda Tužilaštvu na dalje postupanje.

Takođe, od Policije se traži da taj akt proglasi širenjem verske i nacionalne mržnje i otvorenom pretnjom, umesto da se kao do sada takve neskrivene pretnje proglašavaju vandalizmima ili uništenjem imovine kako bi se prikrile razmere mržnje i diskriminacije prema Srpskoj Pravoslavnoj crkvi.

Navodi se da nije normalno da se niko ne zapita kakvo je to društvo u kome se jednoj verskoj zajednici preti zbog održanog verskog obreda unutar sopstvenog verskog objekta, a da se na tom verskom objektu se iscrtavaju grafiti mržnje i pretnji protiv te verske zajednice samo zbog toga što je obavljala verski obred.

"Besprimeran jezik i napadi u kosovskoj albanskoj štampi protiv služenja Liturgije u našem srpskom pravoslavnom hramu, veoma je snažan pokazatelj bezakonja i neskrivene netolerancije koje šire ne samo pojedinci i određene nevladine organizacije, već i zvanični predstavnici kosovske vlasti", navodi Eparhija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track