POČELO JE U PLAMENU I DIMU, A NASTAVLJA SE PRELEPO: Vatrogasac Stefan postao kum dečaku Vuku koga je spasao iz požara
Foto: Facebook

ovo se ne odbija

POČELO JE U PLAMENU I DIMU, A NASTAVLJA SE PRELEPO: Vatrogasac Stefan postao kum dečaku Vuku koga je spasao iz požara

Društvo -

U manastiru Svetog arhangela Gavrila u Zemunu, danas je obavljeno krštenje malog Vuka, što jeste lep događaj, ali ne za medije, da mu kum nije bo Stefan Čiča, vatrogasac-spasilac koji mu je spasao život.

Mala, ali odabrana grupa ljudi okupila se tokom prepodneva ispred Manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunu. Čekao se kum preslatkog, plavokosog dečaka koji je trebalo da bude kršten. I ubrzo se i pojavio na stazi koja seče park, visok, naočit momak u svečanoj uniformi vatrogasca, sa belim rukavicama na rukama i šapkom na glavi. Pošto se kumstvo, kažu, ne odbija, ni Stefan Čiča, mladi vatrogasac nije mogao da odbije Iviće - da krsti njihovog Vuka, koga je jednog aprilskog sutona spasio iz zadimljene zgrade na Novom Beogradu.

Stefan se, čim je došao, pozdravio sa roditeljima dečaka, a njega je potom uzeo u ruke. Vuk je kuma, pričaće mu roditelji kad odraste, upoznao u nimalo naivnim okolnostima. Na 11. spratu solitera zapalile su se instalacije, ali su veći problem od požara bili produkti sagorevanja i stanari na spratovima iznad požara. Požar, je, na sreću, lokalizovan za 25 minuta. Stefan je iz zgrade na sigurno izneo malenog Vuka, a ostalo je zabeleženo da je tada rekao da je dete bilo mirno, nije plakalo uprkos mraku i galami svuda okolo.

Stefan Čiča
foto: Kurir televizija

Maleni je danas, u svetloplavoj košulji, kao i njegov tata, i sa mašnom oko vrata, bio u centru pažnje svih.

Ko je mogao da nasluti da će jedan sasvim uobičajen dan doneti duhovnu vezu koja ostaje za ceo život. Posao vatrogasca je neizvestan, nikad ne znate šta će se desiti kad dođete u smenu. Da li će biti dosadan, dan bez nekog posebnog posla ili ćete možda ugroziti sopstveni život? Skoro svi mediji objavili su tog 18. aprila fotografiju vatrogasca, u "punoj ratnoj opremi" kako u naručju drži detence. To mu je bilo prvo spasavanje te vrste.

A kako je akcija spasavanje izgledala, do detalja je svojevremeno opisao hrabri vatrogasac.

"Jeziva je situacija, gledamo dim koji kulja sa mansarde i stanare koji zbog dima nisu mogli da se spuste dole kako stoje na prozoru i hvataju vazduh. Velika koncentracija dima je bila u pitanju, crn dim, kancerogen, svako lice je moralo da napusti zgradu, da slučajno ne dođe do katastrofalnih posledica", objašnjava on i dodaje da je najvažnije bilo evakuisati ljude koji su bili iznad 11. sprata.

Kada se tamo uputio sa kolegom, imao je šta da vidi - majku koja drži dete.

"Stavio sam joj kapuljaču sa kiseonikom koja je prikačena za mene i uputio se ka izlazu u najkraćem mogućem roku", ispričao je svojevremeno medijima vatrogasac-kum Stefan Čiča opisujući dramatičan događaj kada je u glavi imao samo jednu misao - da dete odvede na bezbedno.

Kurir.rs/telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja