LIČNI ASISTENTI NOVO ČUDO TURSKIH HOTELA: Da li želite ovakvo LETOVANJE, sa vama igraju šah i stoni tenis, UVEK SU TU!
Foto: Kurir

Reportaža

LIČNI ASISTENTI NOVO ČUDO TURSKIH HOTELA: Da li želite ovakvo LETOVANJE, sa vama igraju šah i stoni tenis, UVEK SU TU!

Društvo -

Turska je poznata kao destinacija sa veoma dobrim odnosom uloženo - dobijeno, a fanovi all inclusive usluge za relativno skroman novac dobijaju pet zvezdica, kvalitetnu hranu i prateće privilegije. Srpskim turistima na ruku ide i smirivanje pandemije korona virusa, pa se mnogi spremaju da spakuju kofere i sednu u avion.

Sporazumom Srbije sa Turskom olakšan je put našim turistima. Potrebna su, naime dva papira.

- Srbija i Turska su se međusobno dogovorile da zemlja koja šalje putnike kontroliše ceo proces. Ne možete ući u avion u Beogradu, ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test (ukoliko niste vakcinisani) i popunjen formular HES kod. HES kod se odnosi na vaše kretanje u Turskoj i to vam sve provere u Beogradu. Kada sletite u Tursku, prođete normalno pasošku kontrolu i niko vam više na aerodromu ništa ne traži. Može se desiti da vam u pojedinim hotelima traže XEC kod, kao i pri ulasku u tržne centre i restorane, pa je važno da ga imate kod sebe u papirnom obliku ili na telefonu. Za putnike koji putuju sa PCR testom, 72 sata pre leta pri povratku, organizovano je testiranje. Putnik dobija poruku od predstavnika agencije kada i gde da dođe radi uzimanja uzorka. Ceo postupak testiranja organizovan je pri hotelu gde ste odseli, a rezultati se dobijaju do povratka u Srbiju. Cena PCR testa u Turskoj je 30 evra - kaže Dušan Anastasov, iz turističke agencije „Big Blue", koja je već poslala prve putnike čarter letom u Antalijsku regiju.

I sami smo se, kao jedni od prvih grupa turista uverili da je procedura jednostavna, nema čekanja i posebnih provera.

Turska, Antalija
foto: Kurir

Sem procedure, Turci su rešili da podignu nivo usluge. U to se i lično uverio reporter Kurira, koji je posetio hotel Nirvana kosmopoliten (Nirvana cosmopolitan) u Antaliji. Da vam nikada, ali bukvalno nikada ne bude dosadno u hotelu, tu je ekipa koga ima samo jedan cilj - da ispuni želje gostima.

Nirvana kosmopoliten je jedan od turskih hotela, koji su uveli lične asistente, koji vam stoje na usluzi počev od 8 sati ujutru, sve do ponoći. Bilo da imate problem, ili vam je dosadno, oni su spremni da vam s osmehom izađu u susret. Čak i ako vam se, na primer igra stoni tenis, stoni fudbal, ili šah, oni solidno barataju ovim sportovima i staće vam na crtu.

U hotelu Nirvana kosmopoliten, kako smo videli, to su mladi i obrazovani ljudi, koji govore nekoliko jezika i odlično se snalaze u svakoj situaciji. Istovremeno su i nenametljivi, ali i ažurni kada zatražite od njih pomoć, dok je na gostu da odluči u kojoj meri će koristiti njihove usluge.

Turska, Antalija
foto: Kurir

Sem asistiranja, lični pomagači pomažu da se lakše snađete u hotelu, da vas upute oko organizovanih aktivnosti, večernjeg provoda i slično. Iako ne smeju da napuštaju hotel, oni će vam itekako pomoći, na primer u šopingu i ati savete oko cena, prevoza, radnog vremena, po potrebi sve to organizovati.

U hotelima vlada dobra "kovid disciplina", još od juna prošle godine. Turci su naime, uspostavili program sertifikacije bezbednog turizma. U hotelima se poštuju standardi i procedure, što se možda najbolje vidi na primeru posluživanja švedskog stola. Izbor hrane u hotelima sa all inclusive uslugom je na vrhunskom nivou, samo je organizacija posluživanja drugačija. Pribor za jelo stoji upakovan na stolovima, a gost pokazuje osoblju, bez bliskog kontakta, šta želi od hrane da se stavi na tanjir. Hrana je odvojena zaštitnim staklom, a osoblje vas služi sa maskama i rukavicama. Sve nove okolnosti rezultovale su da i gužve u restoranima budu manje.

Turska, Antalija
foto: Kurir

Antalijska regija se nalazi na samom jugozapadu Turske, izlazi na Sredozemno more i najrazvijeniji je deo zemlje. Kemer, Antalija, Belek, Side i Alanja su mesta gde su nikli mnogobrojni hoteli, a svako od tih mesta ima posebnu lepotu i specificnosti.

Sa čak dva miliona stanovnika Antalija je najveći grad u regiji. Prema legendi, kralj Atalos Drugi je u potrazi za najlepšim delom na zemlji pronašao baš ovo mesto i tu napravio grad. Cela antalijska regija je mediteranski raj sa preko 300 sunčanih sati godišnje, Čistim morem i mirisom četinara. Stari deo grada, Kaleiči, nazvan po tvrđavi, nalazi se iznad luke. U tvrđavu Kale je najbolje ući kroz im- pozantnu Harrijanovu kapiju, koja je simbol Zlatnog vremena Antalije iz doba Rimljana.

Antalija
foto: Kurir

Centar grada ipak je zadržao svoj istorijski karakter i tu se najbolje može videti kako su Turci nekada živeli. Uske popločane ulice pune su malih radnji sa suvenirima, dućana sa ćilimima, nakitom, čajevima. Trgovci će na sve načine pokušavati da vam prodaju nešto. Cenkanje, kao deo njihove kulture je obavezno, tako da možete pazariti kvalitetne svari po niski cenama. Nov, moderni deo grada liči na evropske metropole, sa širokim bulevarima, šoping centrima, parkovima i Šetalištima.

Antalija ima dve dugačke plaže, Laru, dugu osam kilometara, besprekorno uređenu sa najsitnijim peskom, duž koje su nikli luksuzni hoteli, i Konjalti, dugu 15 kilometara, Šljunkovitu, naspram planine Taurus. Konjalti plaža je omiljena među lokalnim stanovništvom i pored nje je uređeno šetalište sa puno zelenila, vežbaonicama na otvorenom, kafićima.

Prirodni fenomen i turistička atrakcija grada su Duden vodopadi. Gornji Duden vodopadi se nalaze u istoimenom parku prirode, u kraškom procepu, visine 20 metara.

Antalija
foto: Kurir

Na delu ispod vodopada su kraške stene i takozvana pećina želja. uzak prolaz kroz koji se pruža pogled na nepregledno zelinilo. Donji Duden vodopadi se spuštaju direktno sa litije visoke oko 40 metara u Sredozemno more, u blizini plaže Lara. Vodopade možete videti i direktno sa mora, ako krstariste turističkim brodićem koji kreće iz starog dela grada.

Postoji jedna legenda za ovaj lokalitet koju smo čuli od našeg vodiča Dušana Anastasova. Pre nekoliko vekova, roditelji su sinovima ostavljali plodnu zemlju podno Taurusa, da bi se bavili poljoprivredom. Kćerkama je tako ostao deo pored mora, koji tada ničemu nije služio. Međutim, okolnosti su se promenile modernizacijom Turske, pa su potomci ženske dece svoje parče zemlje mogli dobro da prodaju i tako su postajali bogati. Na tim mestima danas se nalaze luksuzni hoteli, a ova priča je poznata kao „Osveta sestara".

Turska, Antalija
foto: Kurir

Koncept all inclusive ili sve uključeno znači da dok ste u hotelu o novcu ne razmišljate jer imate sve na jednom mestu. Gostoprimstvo, čistoća, izvanredna usluga su stvari koje se podrazumevaju u svakom hotelu. Hrana i piće u neograničenoj količini dostupni su vam u svakom momentu. Ležaljke, suncobrani, peškiri za plažu takođe. Sve te stvari pojedinačno možda se čine nevažnim, ali umnogome olakšavaju gostima da se maksimalno opuste i iskoriste odmor na najbolji mogući način. Većina hotela u ponudi agencije „Big Blue" ima takve pake-te gde su smeštaj, hrana i ukupna ponuda 33, 34 voje dece gratis. Dobra animacija za sve uzraste, čak i čuvanje dece TOKOM odmora, ovde se u većini hotela - podrazumeva.

Turska, Antalija
foto: Kurir

Zato je Turska dobar izbor za porodice sa decom, i destinacija gde ćete za svoj novac dobiti najviše. A posle više od godinu dana „zatvorenosti", izolacije, stresa i svih ograničenja koje nam je pandemija dodatno nametnula, zaslužili smo da obradujemo i sebe i svoje najmilije pravim opuštajućim odmorom, uz šum mora, miris Mediterana i najfinije kulinarske đakonije kojima turska kuhinja obiluje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track